Ahmet Demir
YazarAhmet Demir
2 dakika okuma süresi
Oca 10, 2019

Mekatronik Mühendisliği ve Robotik


Mekatronik Mühendisliği

       Mekatronik Mühendisliği temelde makine, elektrik, yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinin entegre bir şekilde birleşmesinden oluşmaktadır. Halk arasında robot mühendisliği olarak ta bilinmektedir.

       Burada şunun çok iyi kavranması gerekmektedir ki mekatronik mühendisliği bölümüne gittiğinizde size makine,elektrik,yazılım ve bilgisayar mühendisliğini A' dan Z' ye öğretmiyorlar sadece bu bölümlerin temelini veriyorlar tüm bu nedenlerden dolayı bir mekatronik mühendisi araştırmayı okumayı teknolojiyi takip etmeyi sevmelidir. 

Mekatronik mühendisleri hemen hemen her  alanda çalışabilmektedir ama başlıca çalışma alanı robotik ve otomasyon alanı olmaktadır. 

Herkes robotlara hayranlık duyar bir makinenin insan gibi her şeyi yapması ilginç değil mi? Belkide daha fazlası peki bunlar nasıl oluyor merak ediyor musunuz? Size çok kısa şöyle anlatabilirim. Mikroişlemci nedir duydunuz mu?

 Mikroişlemci mini bir bilgisayardır. Programlama dillerinde yazılan kodlar çeşitli derleyicilerde derlenerek makine koduna (1-0) çevrilir  ve mikroişlemciye aktarılır ve buradan CPU (Central Prosessing Unit) biriminde okunup anlaşıldıktan sonra gerekli aktüatör'ü (motor, sensör) harekete geçirir ve bunun sonucu hareket oluşur. 

Peki 1-0 (lojik 1-lojik 0) makine  kodu nedir? Bunlar bir birinin tersini ifade eder açık kapalı 0 volt 5 volt evet hayır doğru yanlış gibi düşünebiliriz. 

Programlama dili nedir? Dünyada yaklaşık 150'ye yakın programlama dili vardır. Java, C, C#, Visual Basic, C++, v.b sayabiliriz. Bu programlama dilleri bizim nasıl günlük hayatta biriyle iletişim kurarken türkçe veya farklı dilleri kullanıyorsak makinelerle de bu diller vasıtasıyla iletişim kurarız. Robotik programlamada C ve C++ bilmenizi öneririm. 

Kısaca mekatronik mühendisliğini anlatmaya çalıştım umarım beğenirsiniz. 


Bunlar İlginizi Çekebilir