Iot nedir?
Iot (Internet Of Things) Nesnelerin interneti 1991 yılında Cambridge Üniversitesi'ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem o günün koşullarında değerlendirildiğinde ufuk açıcı bir uygulamaydı. 2001 yılına kadar kullanılan sistem, kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu. Çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması sebebiyle "nesnelerin interneti" kavramının ilk örneği olarak tarihte yerini aldı. 2001 den sonra hayatımıza giren bu terim(IOT) çok geçmeden akıllı ev sistemleri,Sanayi,Hobi bahçeleri... gibi birçok alanda kullanılmaya başlanmış benimsenmiş bir teknolojidir.
Peki öğrenci ve hobi yazılımcıları nasıl bu teknolojiyi kullanıyorlar?
Aslında bu sorunun cevabı birden fazla ama kendi bünyesinde büyük değişikliğe giderek 1 yıl içerisinde milyonlarca hobi elektronikcisinin ve öğrencilerin dikkatini çeken ATMEL firması ADUİNO ürününü ile IOT teknolojisinin günlük hayatta kullanımını ve Maker seviyesinde kullanımını ivmelendirmiştir.Arduino diğer mikrodetleyicilere nispeten projelerin başlangıç aşamasını hızlandırması sebebiyle yadsınamayacak bir kitlenin ilgisini çekmiştir.Arduino IOT uygulamalarına ve IOT haberleşme modüllerine hızlı adapte oldu ve profsyonel olmayan makerların hızlı proje çıkarmalarını sağladı. Tabi bunun asıl görünmeyen sebebi ise Arduinonun görünmeyen kahramanları yani Arduino kütüphaneleri,toplulukları,Atmel yazılımcıları sayesinde Mikrodenetleyicinin donanım bilgisine ihtiyaç duymadan başlangıç projeleri yapabilmelerini sağladı ve bu da beraberinde maker kitleleri getirdi.Bu destekçiler sayesinde internet üzerinden bir ev aletlerini kontrol etmek kolaylaştı ve yaygınlaştı.
Microchip firmasının ürettiği PIC mikrodenetleyicisi ve Rısc mimarisine arm ise daha çok sanayi destekli uzun soluklu projelerde (savunma sanayi,gıda,tarım,otomotiv,mobil teknolojiler) popülaritesini halen korumaktadır.
Bu mikrodenetleyiciler Iot teknolojisine çok daha önce önce geçiş yapmış olup hali hazırda birçok Iot teknolojisine sahip cihazlarda bu iki(Arm,Pıc) mikrodenetleyiciyi görmekteyiz.
Yani eğer öğrenci yada maker iseniz dilediğiniz bir mikrodenetleyici ile Iot teknolojisini kullanmanız için tüm kolayları üretici şirketler sağlamaktadır gerisi sizin hayal gücünüz ve bir kahve eşliğinde çalışmalar...