İlham Perileri Nasıl Gelir?
Hacer  Akyol
YazarHacer Akyol
3 dakika okuma süresi
Haz 27, 2023

İlham Perileri Nasıl Gelir?


İlham gelmiyor, İlham perilerim uzun zamandır yok, neden bir şeyler üretemiyorum? Aklıma hiçbir fikir gelmiyor diye yakınırken birçoğumuz "ilham nasıl gelir?" diye düşünerek çoğu zaman zihnimizi daha da meşgul ediyor ve işleri daha da karıştırıyoruz. İlhamın gelmesini beklemek, kendimize zaman ayırmak yerine daha çok stres oluyor ve kendimizi sınırlandırıyoruz. İlhamın gelmesi için, perilerin bize yardımcı olması için yapılması gereken basit ama oldukça işe yarar adımlar var. Fakat bu adımlardan önce biraz ilham perilerini tanımakta fayda olduğuna inanıyorum. Peki ya kimdir bu ilham perileri? Bize neden yardımcı olur?

İlham perisi kavramı insanlığın var olduğu zamanlardan bugüne kadar varlığını sürdüren bir kavramdır. Öyle ki birçok farklı kültürde farklı adlarla isimlendirilmiş ve tarihe konu olmuştur. Antik Yunan mitolojisinde “Müzler” olarak geçerken, Eski Roma mitolojisinde "Camenae" denirdi. İskandinav mitolojisinde "Valkyrie"ler, savaşçılara ilham verip onları destekleyen varlıklar olarak bilinirdi.

Antik Yunan Mitolojisinde 9 Müzler olduğu inanılır bunları ayrı ayrı kategorilere ayırırlardı bunlar:

  1. Kalliope (Kalliope): Epik şiir ve güzel sözlerin ilham perisi.
  2. Klio (Kleio): Tarih ve tarih anlatımının ilham perisi.
  3. Euterpe (Euterpe): Flüt ve müziğin ilham perisi.
  4. Thaleia (Thalia): Komedi ve neşeli oyunların ilham perisi.
  5. Melpomene (Melpomeni): Trajedi ve trajik şiirin ilham perisi.
  6. Terpsichore (Terpsikhore): Dans ve koro şarkılarının ilham perisi.
  7. Erato (Erato): Lirik şiir ve aşk şarkılarının ilham perisi.
  8. Polyhymnia (Polyhymnia): İlahi şiir ve sözlerin ilham perisi.
  9. Urania (Ourania): Astronomi ve göksel ilimlerin ilham perisi.


İlham perisi kavramı sadece mitolojiye değil edebiyata, felsefi düşüncelere de konu olmuş, Antik Çağlardan beri filozofların yaratıcılığında, dayandıkları, yaratıcılıklarının kaynağını açıklarken kullandıkları bir terim haline gelmişti.

Ne kadar inanırsınız bilemem fakat insanlığın var olduğu zamandan bu zamana kadar gelen süre boyunca insanlar tarafından dilden dile dolaşıldığını, yaratıcılığın kaynağı olarak gösterildiğini unutmamak gerekir.


İlham Gelmesi İçin İzlenecek Adımlar:

Öncelikle şunu unutmamak gerekirci ilham kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Herkesin odaklandığı alan, zaman ve mekan farklıdır. Bu yazdıklarım tamimiyle genele hitap eden fakat kişiden kişiye değişiklik gösterebilen adımlardır.


Adım 1: Belirlediğiniz konu hakkında araştırma yapın-Eğer belirlediğiniz bir konu yoksa sevdiğiniz ilginizi çektiğini düşündüğünüz şeyleri düşünün ve konunuzu netleştirin.-

Adım 2: Belirlediğiniz konu ile ilgili yeterli araştırma ve okuma yaptıktan sonra bunları not edin ve orada bırakın.

Adım 3: Sizi dinlendirecek, bilgi karmaşasında sizi kurtaracak etkinliklere yönelin. Örneğin doğa yürüyüşü yapın, sahile gidin. Zihninize rahatlaması için fırsat verin.

Ufak bir not: Genelde ben de bu adımda ilham perileri yanınıza uğruyor. Ekstra olarak Günlük tutarak, gün içinde yaptıklarınızı hissettiklerinizi yazmak, iç dünyanızı rahatlatır ve düşüncelerinizin berraklaşmasıyla yeni fikirler bulmanıza yardımcı olur.

Adım 4: Dinlenmiş olan zihninizde halen bir fikir yoksa sizi rahatlatan şeyleri yapın. En sevdiğiniz müzisyenin şarkısını dinlemek, kitap okumak, duş almak gibi.

Adım 5: Hala ilham gelmediyse uyuyun. Zihninizi ve bedeninizi tamamen dinlendirin.

Ufak bir not daha: Genelde bu adıma kadar geldiğim zaman, sabaha karşı hava aydınlanmadan uyanan ve ilham perileri gelen biri oluyorum. Uykulu bir şekilde gelen fikri not alıp, geri uyuyorum ve uyandığım zaman bütün fikirler yerine oturmuş oluyor. Tabi bu ben de olan bir ilham.

Eğer hala ilham perileri size gelmiyorsa bilin ki ilham perileri düşünce labirentinizde kilitli kalmıştır. Labirentin anahtarı ise sakin olmanızdır.




Bunlar İlginizi Çekebilir