Hukuk fakültesi bitti ya sonra?
Günlerinizin gecelerinizin birbirine karıştığı saatlerce ders çalışıp bin bir zorlukla kazandığınız Hukuk Fakültesini bitirince ne olacaksınız? İşte bu sorunun yanıtını üniversite sınavlarına hazırlanırken tam olarak bilemeyiz. Dizi filmler gördüğümüz hukuk fakültesi ile gerçekte olan aynı değildir. Evet doğru adrestesiniz. Şimdi sizlere hukuk fakültesini bitirdikten sonra ne yollar izleyebileceğinizi anlatacağım.
Öncelikle ilk olarak herkesin bildiği üzere avukatlık mesleğini icra etmeyi tercih edebilirsiniz. Tabii bu mezun olduktan sonra yapacağınız 1 yıllık zorunlu yasal staja bağlıdır. 1 yıllık zorunlu stajın ilk 6 ayını adliyelerde yaparsınız. Bu süreçte adliyeyi işleyişi öğrenir sonrasında ise kalan 6 aylık dönemi bir avukat yanında ofiste staj yaparak tamamlamanız gerekir. 1 yılın sonunda avukat unvanına sahip olursunuz. Ki hazır konusu gelmişken size iç açıcı olmayan bir konuya da değinmek isterim. Stajyer avukat olarak bir büroda işe başladığınızda karşılaşacağınız ücretler komik düzeyde olacaktır. Asgari ücretin dörtte biri oranında ücretlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi ise önünü alamadığımız şekilde açılan hukuk fakülteleridir. Çok fazla mezun olduğu için çok fazla rekabette söz konusudur. Hatta bazı yerlerde ücretsiz bile stajyer avukat arkadaşlarımız çalışmaktadır. Nedenini soracak olursanız. Staj döneminde ücret almamızı sağlayacak bir düzenlemenin olmamasıdır.
İkinci olarak yine herkesin çok yaygın olarak bildiği hakimlik veya savcılık mesleğini tercih etmektir. Bunun içinde hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra gireceğiniz bir sınav mevcuttur. Bu sınavda geçerli notu aldıktan sonra mülakatlara kalırsınız ve bu aşamayı da atlattıktan sonra hakimlik-savcılık stajını tamamlayıp hakimlik-savcılık mesleğini icra edebilirsiniz.
Başka bir seçenek olarak hukuk müşavirliği yapabilirsiniz. Şirketlerin hukuk müşavirliği yapmanız için avukatlık stajını tamamlamanız gerekmez. Ancak şirketlere sadece danışmanlık hizmeti veriyorsanız bu söylediğim geçerli olur. Şirket adına bir duruşmaya katılabilmeniz için avukatlık stajını tamamlamanız şarttır.
Diğer bir seçenek ise kaymakamlık sınavlarına girerek atanabilirsiniz. Son olarak KPSS'ye girerek kamuda memur olarak avukatlık yapabilirsiniz.
Peki avukatlık mesleğini seçersek nerelerde çalışabiliriz sorusuna gelecek olursak? Bunun cevabı çok çeşitli olabilir. Bir avukat yanında da işçi , ortak , masraf ortağı olarak çalışabileceğiniz gibi bir şirket bünyesinde de çalışabilirsiniz. Ya da kimsenin çok bilmediği EPDK veya Rekabet Kurumu'nda uzman avukat olarak çalışabilirsiniz. Son olarak hukukun bir derya deniz olduğunu unutmamanızı tavsiye ederim.