Betül çonkur
YazarBetül çonkur
3 dakika okuma süresi
Mar 27, 2019

Hukuk Fakültesinin Gerçekleri (Kanun mu ezberliyoruz??)


Ne Oluyor Bu Fakültede ?

Hukuk okuyan arkadaşlara tanıdık gelecek bir senaryo ile başlayalım. Yeni biriyle tanıştığınızda okuduğunuz bölümün konusunun açılmasıyla bu sorunun gelmesi kaçınılmaz olur: Ne yapıyosunuz okulda kanunların hepsini ezbere biliyo musun mesela? Hayır arkadaşlar kimse eline kanunu alıp ezber yapmıyor. Hatta bölümün ezberle çok da alakası yok. Sadece bazı maddelerle o kadar aşina oluyorsunuz ki bi yerden sonra akılda kalıyor tabi. Hukuk demek yorum demek aslında. Çünkü gerçek hayatta asla matematik gibi formülleri olan net bir sonucu olan problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Okulda yaptığımız pratiklerde de öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki hangi ucundan tutsan farklı bir sonucu oluyor. Bize düşen görev aslında elimize gelen davada müvekkilin işine yarayacak ipuçlarını yakalayıp davayı kazanmak oluyor. Dolayısıyla aslında avukatlar yalancı falan da değil :) Sadece olaya farklı yanlarından yaklaşmak gerekiyor kazanmak için. Neyse yorum demiştim. Hukuk olması gerekendir. Bizler olduğu kadarıyla bunu hayata uygulamaya yani somut olaya göre yorumlamaya çalışıyoruz.

Hukuk Okumak İsteyenlere Tavsiyeler

Yukarıda belirttiğim gibi bu bölümün ezberle pek de ilgisi yok.Eğer hedeflerinizin arasında hukuk varsa okumayı çok seviyor olmalısınız. İlk sene çok zorlanmasa da ilerleyen yıllarda öyle kalın kitaplardan sorumlu oluyorsunuz ki hocalara vicdansız gözüyle bakıyorsunuz artık. Son yıllarda eşit ağırlıktan almasını pek de doğru görmediğim bu bölümü açıkçası ben matematik sayesinde kazandım. Fakat son sınıfta olmama rağmen sayılarla karşılaştığım tek ders miras hukukuydu. Sözel olduğu bu kadar barizken ülkemizde tm'den öğrenci alıyor olması sanırım sayısal demek zeka demektir bakış açısından kaynaklanıyor. Okuma kısmına geri dönelim. Çalışırken bi yerden sonra okumaktan iğreniyorsunuz. Bu dersten sıkıldım başka derse geçeyim dediğinizde en fazla kamu-özel hukuk farklılığı oluyor. Yani kitaplarla haşır neşir olmayı çok seviyor olmalısınız.

Bu kadar zorluklarından bahsettim, iyi yönü yok mu? Tabi ki de var. Olaylara farklı yönlerden bakmayı, inceliklerini görmeyi, yorumlamayı öğreniyorsunuz. Aslında anlatmaya bile gerek yok adaleti savunacaksınız ve bunun için öğrendiğiniz her bilgi cevher niteliğinde. Hele de ilerleyen yıllarda bu adaletin hangi kısmında olacağınıza karar verdiyseniz dersler daha da zevkli geliyor. Ben 3. sınıfta hakim olmaya karar verdiğimden beri derslerde her hakim lafı geçtiğinde içten içe sırıtıp işte o benim demeye başladım. Bu bile insanı yüreklendirmeye yetiyor açıkçası.

Hukuk Okuyanlara Tavsiyeler

Çalışma konusunda birkaç anekdot düşerek bu yazıyı da bitireceğim. Özellikle fakültedeki ilk yıllarında olan arkadaşlarıma sesleniyorum. Not çıkararak çalışıyorsanız bu alışkanlığı bi kenara bırakın derim. Ben liseden beri özetlerle çalışan bi insanım fakat borçlar genelde Oğuzman'ın 1000 sayfalık kitabını gördüğümde bu huyumu bıraktım. Çıkmıyor çünkü :) Hele de onca ders varken ve hepsinin kitapları o kadar kalınken. Zira buna ayıracağınız vakitte okuyup altını çizseniz bu da yeterli oluyor.

Niye Bana Destek Olmalısınız ?

Yukarıda belirttiğim gibi hakim olmayı hedefliyorum. Son dönemdeyim ve okul bittiğinde kursa yazılacağım. E fiyatları siz tahmin edersiniz. Buraya yazı yazmamın sebebi de diğer yazılarımın epeyce okunmuş olması. Umarım sesimi duyanlar verdiğim bilgilerden kendilerine düşeni almışlardır ve bunu bana fazla görmezler. Yorumlarınızı bekliyorum.Sevgilerimle...


Bunlar İlginizi Çekebilir