Ho'oponopono Tekniği
Bükre Koç
YazarBükre Koç
2 dakika okuma süresi
Tem 7, 2023

Ho’oponopono tekniği Hawai'de ortaya çıkmıştır ve o dilde “Doğru yap” anlamına gelmektedir. Temel amaç burada kişilerin kendi hayatında geçmişte yaşadıkları pişmanlıkları, kırgınlıkları geride bırakması ve iyileşmesi üzerine kurulu bir uygulamadır.

Bu bakış açısı 4 ana cümleden oluşmaktadır. Bunlar ;

  • Seni seviyorum
  • Özür dilerim
  • Lütfen beni affet
  • Teşekkür ederim

Bu cümleler ile geçmiş sorunlardan kaynaklı yaralarımızın iyileşmesi her ne kadar imkansız hatta saçma görünse bile bu yöntem ile ilgili bir örnekle sizinle aynı fikirde buluşacağımıza inanıyorum.

Öncelikle hayatımızda olan her şeyin 100de 100 sorumlusunun kendimiz olduğunu kabul etmeliyiz. Eğer sorunlarınızın başkalarından kaynaklandığını düşünüyorsanız bu yöntem en başta size alışılmadık gelebilir ama bir süre sonra anlayacaksınız ki başınıza gelen her şey sizin suçunuz değil fakat sizin sorumluluğunuzdadır. Durumlara direnmeyi bırakıp kabullendiğinizde sorumluluğun sizde olması ile her şey daha net bir hale gelmektedir. Hayatındaki bir şeyi değiştirmek için bu yöntem önce içine bak diyor bizlere. 

Ho'oponopono Tekniğini Nasıl Uygulayacağız ?

Öncelikle yaşadığınız olumsuz deneyimi veya problemin kaynağı olduğunuz kişiye karşı olan kin, nefret, beklentilerin karşılanmaması gibi tüm olumsuz düşüncelerinizi bir kağıda aktarmanızı öneririm. Hatırlamak bile istenilmeyen duygular ile yüzleşmek ho'oponopono yöntemine başlamak için ideal bir yol olacaktır.

Bu yöntem aslında hepimizin bildiği sorumluluk kavramını baştan tasarlıyor diyebiliriz. Biz kendimizi olumluya, sevgiye odakladıkça çevremizdeki değişimlerin kaynağı olacağımızı bizlere gösteriyor ve bunun bizim sorumluluğumuzda olduğunu kanıtlamış oluyor.

Ho'oponopono tekniğindeki 4 cümleyi kendinize veya yazdığınız kağıda tekrar ettiğinizde her bir cümle aslında farklı noktalarınıza hitap etmektedir ve tıkanmış olan enerjinin tekrar olumlu olarak akmasıyla aslında hafifliyorsunuz.

Bu cümleleri ne kadar tekrar edeceğiniz kişinin yaşadığı deneyimlerin derinliğine göre değişmektedir. Geri de bıraktığınız zamana kadar cümlelere devam edilmelidir.

Zero Limit Kitabındaki Psikolog Ho'oponopono Tekniği Uygulama Örneği

Bir koğuş dolusu akıl hastası suçluyu tedavi etmek için ho’oponopono yöntemini kullanan psikolog Dr İhaleakala Hew mucizevi sonuçlar elde etmiştir.

Terapist suçlu hastaları hiç görmeden “Onlar benim hayatımdaysa benim suçum yok fakat benim de payım var” düşüncesi ile onları yaratan parçasını iyileştirmek ile tedaviye başlıyor. Onları hiç görmeden sadece dosyalarını okuyup 4 cümleyi tekrar ederek bilinçli ve bilinçdışı anıları temizleyerek hastaların zamanla iyileştiğini görmüştür.

Bunlar İlginizi Çekebilir