Güneş kremi kanser yapar mı ? SPF korumada ne kadar etkili ?
Zehra Çimen
YazarZehra Çimen
2 dakika okuma süresi
Tem 19, 2023

Öncelikle güneşten gelen ışınları ele alarak konuya başlayalım. Güneşten UV-A, UV-B, UV-C ışınları yayılmaktadır. Bunlardan en tehlikelisi hatta ölümcül olanı UV-C olmaktadır ama neyse ki ozon tabakasını geçemiyor. Yüzeye ulaşan ışınların %5’i kadarı UV-B , %95 kadarı ise cildimizin kızarmasına neden olan UV-A ışınlarıdır. UV-A ışınları her ne kadar en güçsüz ışın olsa bile derimizde mutasyona neden olabilecek kadar etkili. Cildimizin altındaki elastik kolojen dokuyu parçalayarak basit bir tabir ile bizi çok daha hızlı yaşlandırıyor.


Deri kanseri vakfının yaptığı açıklama ile güvenli bronzlaşmanın mümkün olmadığını ve her halükârda kanser riskimizin arttığını unutmamalıyız. Özellikle ailede kanser geçmişi olanlar bu yaz aylarında cildiniz korumayı ihmal etmemelidir.

Peki nasıl koruyacağız?

Hangi güneş kremini tercih etmeliyiz?

Piyasada 2 çeşit güneş kremi bulunmaktadır. Fiziksel güneş kremi ve kimyasal güneş kremi bunları teorik olarak açıklayalım.

Kimyasal güneş kremi: Üzerine düşen ışınları ısı olarak yansıtarak çalışmaktadır.

Fiziksel güneş kremi: Bir ayna gibi üzerine düşen ışınları yansıtarak çalışmaktadır.


Şuanda satış pazarlaması için fiziksel güneş kremlerinin kimyasal olanlara göre daha doğal olduğuna dair bir çalışma yapılsa bile gerçeklik ile örtüşmemektedir. Aksine kimyasal güneş kremleri biraz daha iyi bir koruyuculuğa sahip ve SPF değerleri daha yüksek olan kremlerdir.

SPF değeri sadece güneş kreminin UV-B ışınlarına karşı koruyuculuğunu göstermektedir. Bu birim UV-A için geçerli değildir. Tam bir koruma için geniş spektrumlu veya üzerinde UV-A, UV-B koruması vardır yazan ürünler tercih edilmelidir.


SPF DEĞERİ UVB IŞINLARININ ULAŞABİLİRLİĞİ

15 %7

30 %3

50 %2

100 ±%2


SPF 100 gibi yüksek rakamları sadece albinizm veya güneşe çıkamama hastalığına sahip kişilere tavsiye edilir. Eğer özel bir durumunuz yok ise çok da yüksek SPF değerlerine gerek yok çünkü koruma açısından SPF 50 ile aralarında çok az fark bulunmaktadır.

Güneş kreminizi sürdükten 2 saat sonra yenilemeniz gerekmektedir. Zamanla koruyuculuğu azaldığı için tazelemeyi unutmamalısınız.

Sonuç olarak aslında güneş kremleri bizi güneş ışınlarından kaynaklı cilt kanserden koruyan önemli araçlardan biridir.


Bunlar İlginizi Çekebilir