Edanur Gas
YazarEdanur Gas
2 dakika okuma süresi
Haz 10, 2019

Gözlem ve Not Alma


Gözlem ve not alma teknikleri

Öğrencinin iyi bir öğrenci olmasında şüphesiz koşul iyi gözlem yapabilme yeteneğine sahip olmasıdır.Bir konu hakkında,bir olay,bir ders,bir uygulama,bir davranışın akılda kalıcı olması bana kalırsa beynimize görsel olarak kaydettiklerimiz.

Ben görsel zekanın hafızayı ve kalıcılığı attırdığına ınananlardanım.Hiç bilmediğimizhiç sevmediğimiz bir derste bile gözlem yapmak o dersin içine daha çabuk girmeyi kolaylaştırır. Çünkü gözlem  yapmak farkındalık yaratır,o konu hakkında bilgi sahibi yapar,bakış açısına göre bildiklerimize ve gördüklerimize şekil verir.Öğrendiklerimiz ve bildiklerimiz bizim gözlemlerimiz sayesinde pekişir.Ayrıca Bir dersi dinlemekten daha çok o dersin işleyisini gözlemlemek gerekir.Bir ders bir konu gözlemlerimiz  doğrultusunda sizce böyle mi anlatılmalı,öğrenciler hocalara doğru sorular mı yönetiyor,hepsi gözlem sayesinde ortaya çıkar.

Peki gözlem ile yeterli midir tüm bunlar?

Elbette hayır.Öğrenilen bir konu hele ki yeni taze bir bilgi beyine giricekse onun kalıcılığını artırmak nasıl mümkün olabılır?

Bana kalırsa not almak.Detaylı ve sonrakı günler hatta bir ay ,bir sene sonra bile öğrenilen konu hakkında alınan o detaylı notlar tüm geçmiş bilgileri geri getirecek türde notlar olmalı. Hafızayı uyandırcak ve püf nokta sayılacak tüm bilgileri fazla veya eksik bir yere not almak,öğrenilen konu hakkındaki hakimiyeti artırır.Ne kadar genel veya özel bir bilgi olursa olsun öğrendiğimiz,hafızamızda kalan onu beynimize ne sıfatla yerleştirdiğimiz,hangi kelimeleri kullandığımızdır.Bu da not almada önemli bir husustur aslen,doğru ve nokta atışı kelimelerle özetleyici ek bilgileri not almak.Bunlar hayatımızda öğrencilerin mutlaka yapması gereken önemli hususlar.

Bunlar İlginizi Çekebilir