Miraç
YazarMiraç
2 dakika okuma süresi
May 25, 2019

GNU/Linux Nedir? Nerelerde Kullanılıyor?


Dünyada yaygın bir şekilde kullanılan Linux hakkında genel bilgileri paylaşıyorum. Özellikle sunucu taraflı çözümlerde, Linux'un dünya çapında %70 gibi ezici bir kullanım oranı bulunmaktadır.

Şuanda tüm Android cep telefonlarında, arabalarda, akıllı televizyonlarda, sunucularda, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda ve daha birçok cihazda Linux  kullanılmaktadır. Milyarlarca cihazın kalbinde Linux'un gücü bulunmakta, peki Linux nedir? 

Linux, Internet üzerinden haberleşen çok sayıda gönüllü programcının desteğiyle Linus Torvalds tarafından baştan başlanarak geliştirilmiş GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğidir.
Linux, tek başına bir işletim sistemi değildir fakat bir işletim sisteminin en önemli parçası olan çekirdek(kernel) yazılımıdır. Başka ek yazılımların(masaüstü ortamı vb) eklenmesiyle, Linux dağıtımı dediğimiz, işletim sistemi formundaki yapı ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en popülerleri şunlardır;

Ubuntu GNU/Linux: Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir.

Fedora GNU/Linux: Fedora, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedeora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte, Red Hat tarafından desteklenmektedir.

Linux Mint: Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

Debian GNU/Linux: Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır.

Linux çekirdeğinin güncel sürümlerini https://www.kernel.org adresinden, Linux dağıtımları hakkındaki haberleri ise https://distrowatch.com adresinden takip edebilirsiniz.

Mutlu kodlamalar :)

Bunlar İlginizi Çekebilir