Gökhan çifçi
YazarGökhan çifçi
3 dakika okuma süresi
Ağu 20, 2019

Gitsek mi,kalsak mı?


Uzun zamandır yazmak istediğim beyin göçü konusundaki yazımı durmadan erteliyordum.Bugün 23 Nisan programındaki genç öğrencinin hayaliniz nedir sorusuna ‘Almanya’da eğitim almak ve Alman vatandaşı olmak’cevabını görünce acilen bu konuya odaklanmam gerektiğini anladım.Peki ne oluyor?Son dönemlerde akademisyenler arasında da büyük bir tartışma konusu olan ‘Beyin Göçü’ konusu nereye gidiyor?Gençler neden gitmek istiyor?Bir üniversite öğrencisi olarak bişeyler karaladım.Buyrun;

NE BU BEYİN GÖÇÜ?

En basit tanımıyla beyin göçü,ülkende iyi yetişmiş,iyi eğitim almış insanların bazı sebepler dolayısıyla diğer gelişmiş ülkelere gidip yaşamalarıdır.2017 yılında resmi verilere göre 113 bin kişi beyin göçü yapmış.Yıldan yıla artan bu sayılarda geçen yıl Hollanda’ya beyin göçü başvurusu yapan 1020 kişi de var.

PEKİ NEDEN GİDİYORUZ?

Türkiye’den gidenlere gitme sebepleri sorulduğunda ilk neden düşük ekonomik seviye.Özellikle gençler kendi yetiştikleri alanda iş bulamamaktan ve düşük ücretlere çalışmak zorunda olmaktan şikayetçi.Diğer nedenler olarak da genelde özgür düşünce ortamı ve eğitim sorunu gösteriliyor.Türkiye’de verilen eğitimin niteliksizliğinden şikayetçi olan üniversiteli sayısı gittikçe artıyor.Hatta bu şikayetler lise seviyesine kadar düşmüş durumda.Özellikle gençler bu kadar ücretli bir eğitim aldıktan sonra hak ettiklerini düşündükleri yerde olmak istiyor.Bu da en doğal hakları diye düşünüyorum.Çocuklara sahip çıkılmalı.

TÜRKİYE ÇOCUKLARINA NASIL SAHİP ÇIKAR?

1-ÜNİVERSİTE REFORMU:Artık herkesi üniversitelere almak zorunda değiliz.Üniversite kontenjanlarında ciddi bir reform yapmamız lazım.Gerçekten ihtiyaçlarımıza göre hareket etmeliyiz.

2-ÖZGÜR DÜŞÜNCE ORTAMI:Çocuklarımız düşünmekten,sorgulamaktan korkmamalı.İstediği soruları sorup,yaratıcı fikirlerinde fikir öldürmek yerine onları desteklemek zorundayız.Buna çok ihtiyacımız var.

3-KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER:İstatistik verilere göre her yıl 500 tane bu ülkeden üstün zekalı çocuk doğuyormuş.Peki bu çocuklar ne yapıyor?Bu çocukları bulup,özel eğitimle desteklememiz şart.Destekleyelim ki bu devirde asıl para eden algoritma,yazılım,bilim üretebilelim.Üretebilelim ki bu ülke yükselsin.

4-EĞİTİM REFORMU:Sayın Ziya Selçuk ile umutlandığımız bu reformda tek başına olmaz.Herkes birleşmeli ve elini taşın altına koymalı.Bir millet her nesilde tekrar doğar.Nesillerimizi saçma saçma sistemlerle kaybedemeyiz.

5-NİTELİKLİ SANAYİ VE NİTELİKLİ İSTİHDAM YARATALIM: Sanayileşme çağdaşlaşma için şarttır. Sanayimizin en önemli sorunları yatırım yetersizliği, yeniden yapılanma gereği, teknoloji dağınıklığı, Ar-Ge bilinç yetersizliği, kurumsallaşamama, bilinçsiz borçlanma, yeniliklere ve sektörel işbirliğine kapalılık vs. dir. Sanayide Ar-Ge yapmadan, süreçlere bilgi katmadan verimlilik ve kalite artmaz. Rekabet bilim ve teknolojiden geçer. Teknoloji üreten, teknoloji/bilgi yoğun üretim yapan sanayiler ayakta kalır.

Son olarak en önemli yatırım eğitilmiş insana yapılan yatırımdır.

Bunlar İlginizi Çekebilir