Eyz
YazarEyz
2 dakika okuma süresi
May 1, 2019

Geri Dönüşüm Sokağı


Geri dönüşüme verdiği destekle adını duyuran Van`ın İpekyolu Belediyesi farklı bir sistem oluşturdu. Geçtiğimiz hafta Türkiye`nin ilk geri dönüşüm sokağını açan İpekyolu Belediyesi bu sistemle daha fazla geri dönüşüme katkı sağlıyacak gibi görünüyor.

Her Şey Yeniden 

Dünyamızın önde gelen sorunlarından biri olan çevre kirliliği son yıllarda artmaya başladı. Bunun önüne geçmek için çeşitli uygulamalar başlatılıyor. Bunlardan biri olan geri dönüşüm aslında dünyamız için ne kadar önemli olduğunun farkına varmalıyız. Toprağa attığımız plastik, cam, kağıt, metal gibi çöpler yeryüzünden yok olması bir hayli uzun süren atıklardır. Bu tür atıkları geri dönüşüm yoluyla yeniden üretmeliyiz.

Geçtiğimiz yıllarda geri dönüşüme yaptığı yatırımlarla ve yaptığı geri dönüşümlerle adını duyuran Van`ın İpekyolu Belediyesi, 2016 yılında günde 1 ton çöpü geri dönüşüme kazandırdı, 2017`de bu rakam 15 tona yükseldi. Yılda 12 ton atık yağ, 400 kilo atık pil toplandı. Ayrıca 60 ton bayat ekmek toplanıp hayvanlara verildi. yeni bir projeye daha adım atan İpekyolu Belediyesi, Türkiye`nin ilk geri dönüşüm sokağını hizmete açtı.

Geçtiğimiz hafta hizmete giren geri dönüşüm sokağında atık maddeler yeniden tasarlandı.Belediye çalışanları ve ressamların 1 aylık çalışmaları sonunda pet şişelerin kapakları kullanılarak, Salvador Dali`nin ''Belleğin Azmi'', Osman Ahmet Hamdi Bey`in ''Kaplumbağa Terbiyecisi'', Vermeer`in ''İnci Küpeli Kız'' ve Leonardo Da Vinci`nin ''Mona Lisa'' taplosu büyük bir özen ve titizlikle kopyalanarak sokak duvarlarına asıldı. Bu tablolar için 50 bin kapak kullanıldı. Pet şişelerinden saksı, tavalardan duvar saati, varillerden sandalye, çöp kutularından kitaplık ve araç lastiklerinden masa yapılarak sokağa yerleştirildi. Ayrıca geri dönüşüm için sokağa atık cam, kağıt, atık yağ, plastik, pil, bayat ekmek depolama üniteleri yerleştirildi.

Bunlar İlginizi Çekebilir