Genetik tasarımlı bebekler
Çin'de dünyanın ilk "genetik tasarımlı" bebeklerinin doğduğu iddaa edildi. Şenzenli araştırmacı He Jiankui, tüp bebek tedavisi yöntemiyle dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin Dna'larını geliştirilen "yeni ve etkin" bir yöntemle değiştirdiğini duyurdu.
Yedi kadının tüp bebek tedavisi sırasında bazı embriyoların genetiğinin değiştirildiği ve hamilelikle sonuçlanan ilk denemede ikiz kız bebeklerin dünyaya geldiği açıklandı.
Uzmanlar He'nin açıklamasının doğrulanması halinde bunun genetik bilimi ve etik açısından yeni bir dönem başlatacağına dikkat çekiyor. 'İnsan Deneyi'
Genetik tasarım, birçok ülkede DNA'da yapılacak değişikliklerin gelecek nesillere aktarılabileceği ve diğer genlere zarar verebileceği endişesiyle yasak.
Bazı uzmanlar da "insan deneyi" olarak niteledikleri bu denemelerin çok riskli olduğunu söylüyor.
He, embriyolardaki bu deneyleri, vücuda AIDS virüsü ve HIV'e karşı bağışıklık kazandırmak amacıyla yaptığını söyledi. Az sayıda insanın bu yeteneğe doğuştan sahip olduğu belirtiliyor.
He Jiankui, HIV virüsüne karşı bağışıklık sistemi geliştirmeleri için bebeklerin DNA'sını değiştirdiğini söylüyor.
Araştırmaya katılan erkeklerin hepsinin HIV virüsü taşıyıcısı olduğu, deneyde embriyolarda, HIV virüsünün hücreye girmesine izin veren bir protein oluşturan CCR5 geninin devre dışı bırakıldığı kaydediliyor.
He Jiankui'nin iddaası henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Çinli bilim insanı deneyin sonuçlarını henüz bilimsel bir dergide de yayımlamadı.