ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR
Yeni bir kitap yeni bir dünya. Bu kitap gençliğin ve ergenliğin topluma karşı olan başkaldırısını ele alıyor. J.D Salinger’ın yazdığı bu eser 1951’de İngiltere ve ABD’de basıldı. Başlarda “modern zamanın başyapıtı” olarak bilinse de ardından Amerika’da yasaklandı. Hala bazı Amerikan kütüphanelerinde yasaklı olsa da en çok okunan kitaplar arasında yerini koruyor.
Birinci tekil şahıs ağzından yazılan bu kitap 17 yaşında umursamaz görünen ve aslında duygusal olan ana karakter Holden Caulfield’ı anlatıyor. Holden adları sıfatları ve inançları kabullenmeyen büyümek istememesine karşın büyüklerin dünyasına karışmak isteyen bir gençtir. Ona göre tüm kurumlar sahte, yalan, maddeci ve anlamsızdır. Bu hareketlerinden dolayı okuldan atılır. Hazin bir sonla yaşamının geri kalanını akli yardım alarak, gerçekte büyümeyi reddederek geçecektir.
Holden büyüklerin düzmece dünyasına karşın ergenlik azim ve başkaldırısını simgeler ama modern Amerika kurbanıdır. Holden herkesten daha gerçek sahtelikten uzak bir karakterdir.
Bu roman tüm meseleleri çocukluk-ergenlik-yetişkinlik üçgeninde ele alır. Amerikan dünyasına ve onun getirdiği yozlaşmaya sahtekârlığa ve gerilime dikkat çeker. Roman yozlaşmış ve yaşamı materyale indirgenmiş toplumlarda herkesin büyümeyi bir anlamda reddederek en nihayetinde bir akıl hastanesine düştüğünü ve birer Holden’a dönüştüğünü hepimiz büyük ölçüde bir “kaçık” olduğunu güçlü bir biçimde ima eder.
Kitapta “kofti” sözcüğü 35, “çılgın” sözcüğü 77,“Allah’ın cezası” deyimi 245 kez kullanılmışken “mutlu” sözcüğü 2 kez kullanılmıştır. Kitabın yayınlanmasının ardından “berbat etmek (screw up)” ifadesinin günlük konuşma dilinde yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır.
Stylist.co’nun hazırladığı “Edebiyat Tarihi’nin En İyi 100 Kapanış Cümlesi” listesinde “Sakın kimseye bir şey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra.” cümlesi ile 15. Sırada yer almıştır.
Sonuç olarak Çavdar Tarlasında Çocuklar yayınlandığı tarihten itibaren büyük ilgi görmüş her okur Holden’da kendinden bir parça bulmuştur. Özellikle gençlerin ve içindeki çocuğu kaybetmemiş olanların okuması şiddetle tavsiye edilir.