Kabz-ı Kabza: Yay Kabzasını Kavrama
Her okçunun cüssesi, vücut yapısı birbirinden farklıdır. Dolayısıyla kabza kavrama yöntemleri de birtakım farklılıklar gösterir. Mustafa Kâni Bey kabz-ı kabza yı şöyle tarif eder:
"Kabzanın sırtını ortasından, parmakların boğumlarıyla sol elin avucuna yerleştirmek. Kabzanın bu bölümüne 'metin', onun yerleştirildiği el kısmına 'yüz' denir. Geniş avuçlu ve uzun parmalıklar yayı bu tarife göre kavramalıdır. Küçük avuclu ve kısa parmaklılar ise 'metin' i parmakların uzaktaki mafsallarına yerleştirmelidir. Orta avuçlu ve orta parmaklılar ise 'metin' i parmaklarının 2. boğumuna yerleştirir.
Başparmakla işaret parmağı arasında bulunan nispeten gevşek deri, avucun ortasına doğru itilmeli ve yayın kabzasının ortasına doğru sıkıca bastırılmalıdır. Orta parmak kabzanın arkasından, 'muşamma' nın yukarısından, yayın kabzasiyla başparmağın 2. bogumu arasında bastırılmalıdır. Başparmağın tırnağı ve ilk boğumu 'muşamma' ya sıkıca bastırılır. 'Muşamma' , kabzanın arkasından orta ve dördüncü parmağın arasına alınır. Kabza üzerindeki dördüncü parmak indirilir ve kabza, 'muşamma' nın altında, orta ve dördüncü parmaklarla sıkıca kavranır. İşaret parmağı, orta parmak üstüne sıkıca kenetlenir. Yay eli kabzayı elin üstüne su dökülse avucun içine sızmayacak şekilde sıkı kavramalıdır. Orta parmağın ucu kabzayla başparmak arasına, ok geçerken parmağın ucuna değmeyecek şekilde yerleştirilmelidir."