Beril Mersin
YazarBeril Mersin
3 dakika okuma süresi
May 9, 2020

Gelecek nesil teknolojisi 6G


İleri Teknoloji 6G

Küresel dünyada hızlı bir şekilde teknolojimiz gelişmektedir. Teknolojiyi takip edemeyen ya da uygulamaya koyamayan ülkeler geride kalmaktadır. Teknoloji sayesinde birçok alanda hızlı ve verimli bir şekilde işlerimizi halledebiliyoruz. Türkiye 2000’ler de 3G teknolojisiyle tanışırken ardından 4G geçildi ardından yeni bir teknoloji olan alt yapısını 5G ye geçme aşamasına hazırlanmaktadır. 5G teknoloji çalışmalarına 2008 yılında başlanmıştır. 5G teknolojisi hız açısından birçok alanda yenilikleri de beraberinde getirmektedir. İlk başta artan hız ve düşük veri hızı gelecektir. Bekleme hızı azalacaktır. 5G teknolojisini kullanan ülkeler Çin, Güney Kore, Amerika ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler kullanmaktadır. Gerçekten ilerleyen zamanlarda 5G’ nin yerini de 6G teknolojisi alacaktır.

6G teknolojisi teknik açıdan 6. Nesil kablosuz iletişimdir. Şu anda 6G çalışan bir teknolojinin parçası değildir. Araştırmalar yapılmakla birlikte birçok Telekom endüstrisi çok yoğun bir şekilde telekom öngörülebilir gelecek için 5G üzerinde yoğunlaşacaktır. Sektör 5G’ye odaklanmışsa 6G gerçekten iyi bir mobil teknoloji nispeten daha istikrarlı duruyor. 6G teknolojisi için henüz yolun çok daha başında olunduğunu ve ortada net bir durum bulunmamaktadır.

6G Projesi Başlatıldı Mı?

Bu konuda Japonya en son 6G projesini başlattı. Samsung hem de LG 6G Güney Kore’deki araştırma ve merkezlerinin Huawei’nin de altı metre araştırma merkezi bulunur. Donald Trump 2019 Şubat ayında tweet bile atmıştır. Amerika’ nın en kısa zamanda 5g ve hatta 6g teknolojisini istediğini söyledi. Farklı hükümetler ve şirketler 6G teknoloji üzerinde çalışmaya başlıyor.

6G Teknolojisi ile Neler Yapılabilir

6G teknolojisi akıl almaz hız seviyesi sağlayabilir. Saniyede terabit veya saniyede sekiz bin gigabit gibi hızlardan bahsediyoruz. 6G ile internet hızları bir terabayt/ saniye seviyesine ulaşılabileceği söyleniyor. Örnek verecek olursak Netflix sitesinden birkaç saniye da yalnızca bir filim indirmek için 5G kullanılıyorken 6g teknolojisi ile bir saniyede tüm yabancı film dizi indirebilirsiniz. Yani yedi kez üzerinde yüzlerce veya yüz kırk iki Netflix indirilebilir. Böyle bir hızdan bahsederken 4K çözünürlükteki onlarca dizi veya filmleri saniyesinde indirmek mümkündür. 5G teknolojisi ile getirdiği yüksek hızlar bir tarafa, özellikle düşük gecikme zamanları ile IoT konusunda engellerin aşılıyor.

6G teknolojisi ile kablolardan uzaklaşmak ve cihazlarımızı bir anten olarak kullanmak için ağ olmak tek bir denetim altında olmayan merkezi olmayan bir ağ oluşturmak şebeke operatörü, böylece 6G gücü uzağa almak için nesil olabilir. Büyük telekom şirketleri halka 5G teknolojisini almak için beklemektedir. Otonom araba dronları ve akıllı şehirler gibi zaten var olan seviyeler var ancak 6G entegrasyonu gibi fütüristik fikirlerde hayat verebilir. Birazda bu teknolojisi kullanmak hayal gücümüzü geliştirmekten geçiyor. Böyle bir alanda hayatımızda nelerin değişebileceğini ön görmek için bile bu uzun bir zamana ihtiyacımız olacak.

Bunlar İlginizi Çekebilir