Haluk B.
YazarHaluk B.
2 dakika okuma süresi
Oca 10, 2021

GELECEĞİN TRENDİ 'DATA SCIENCE'


Data Science ( Veri Bilimi ) Nedir ?  Ne Yapar Tanıyalım 

Veri odaklı bilim olarak bilinen veri bilimi (data science), çeşitli biçimdeki verilerden bilgi veya tahmin elde etmek için bilimsel yöntemler sunan bir alandır. Veri bilimciler veriden faydalı bilgi çıkarmakla yükümlüdürler. 

Veri bilimine olan talep günümüzde iyice artmakta ve adını sık duyar hale gelmekteyiz. Veri bilimi alanında ilerleyen yıllarda iş gücüne daha çok ihtiyaç duyulacaktır.  Hatta " ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu 2026 yılına kadar – yani bundan yaklaşık beş yıl sonra – veri bilimi ve analitik alanında 11,5 milyon iş olacağını tahmin ediyor."  Bu sizede şaşırtıcı geliyor değil mi ? 

İşin daha şaşırtıcı olan tarafı verinin ilerde petrolden daha değerli olacağı hakkında görüşler. Bence de daha değerli olabilir, çünkü; bir şirketin yıllarca biriken verisinden o şirket hakkında bir çok olumlu olumsuz bilgi çıkarılıp , şirketin geleceği bu bilgiler etrafında şekillenebilir. Günümüzde Facebook, Instagram , Youtube, Netflix  bunu en iyi kullanan şirketler arasındadır.

Veri Bilimci Nasıl Olunur ?

Veri bilimci nasıl olunur diye sorarsak illa bilgisayar mühendisliği gibi bölümleri okumak , bitirmek gerekli değildir.

Örneğin Türkiyede ki veri bilimcilerin  %20 si İstatistik-Matematik , %20si Bilgisayar Mühendisliği bölümüdür , geri kalanı diğer alanlardır.  

Veri Bilimci her şeyi sorgulamalıdır , çünkü veri biliminin  cazibesi gerçek verileri ve kodu kullanarak ilginç sorulara cevap verebilmektir.

Veri Bilimci olmak için çeşitli temel yazılım dillerini öğrenmeliyiz. Örneğin ; Python ilk sırada öğrenmemiz gereken yazılım dili, bir çok veri bilimci zengin kütüphane seçeneği yüzünden python kullanılıyor. Bir diğeri R dili , belki adını çok sık duymamış olabilirsiniz ama popüleritesi yüksek diller arasında , R dili daha çok veriyi görselleştirmek ve  istatiksel hesaplama için kullanılır.  Bunların yanında temel Excel bilgisine ve SQL bilgisine de ihtiyaç vardır. 

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler. Başka bir yazımda görüşmek üzere.

Bunlar İlginizi Çekebilir