Elif Çağla Şimşek
YazarElif Çağla Şimşek
2 dakika okuma süresi
Haz 18, 2023

3-6 yaş döneminin derin sularında gezinmeye ne dersin? Dönemimizin adı fallik dönem. 

             Fallik dönem kız çocuklarının babalarına olan düşkünlüğüne, sosyal medyadaki videolarla tanık oluyoruz. Annelerini dahi kıskanabiliyorlar. Anneleri gibi konuşmaya, yürümeye, süslenmeye başlıyorlar. Peki erkek çocukları? Tahmini zor olmasa gerek. Annelerine aşıklar. Bu duruma odipus ismi verilir. Fakat onların farklı bir yanları var. Bu farklı yan onların korkuları. Annelerine olan aşklarından dolayı babalarından çekiniyorlar. ‘Ya babam beni cezalandırırsa’ korkusu içlerini kemiriyor. Gelelim işin can alıcı noktasına… 3-6 yaş döneminde, erkek çocuklar sünnet ettirildiklerinde bunun bir ceza olduğunu düşünüyorlar. Neden? ‘Ben anneme aşığım ve babam karısına aşık olduğum için benim cinsel organımı kesti.’ ya da 'Yaramazlık yaptığım için, gece altıma kaçırdığım için beni cezalandırdılar.' Çocuğun bilinçaltına bu kodlandı. Unutmayın bilinçaltı ya da diğer adıyla bilinç dışının büyük bir kısmını 0-6 yaş dönemi oluşturur. Ve bilinçdışı ‘ay dur hatırlayayım’ diyerek gün yüzüne çıkarabileceğiniz şeyler değildir. Sizin en gizli yanlarınızdır. Profesyonel yöntemler olmadan ortaya çıkmazlar. Rüyalarınız sizin bilinç dışınızı yansıtır. Hiçbir dil sürçmesi kendiliğinden olmaz der Freud. Dil sürçmeleri de , alanında uzman kişilerle yapılan hipnoz yöntemleri de yine bilinç dışını ortaya çıkarır.

              Konumuza dönelim. Diyelim ki 3-6 yaş arasında çocuğunuzu sünnet ettirip cezalandırılma dürtüsünü yani iğdişlik korkusunu çocuğun bilinçdışına işlediniz. Çocuk geldi 25 yaşına. Babasıyla arası ne kadar iyi olursa olsun, isterse aralarından su sızmasın bilinçdışında babasına karşı olan nefret kodlanmıştır. Ve babasına sebebini bilmediği bir uzaklık hisseder. Ben demiyorum arkadaşlar Freud diyor. Bu yüzden uzmanlar 3-6 yaş aralığında çocuğun sünnet ettirilmesini önermez. Benden söylemesi.

             Freud’un düşünceleri birçok insana sapkınlık gibi gelse de psikoloji biliminin yapı taşlarındandır. Ayrıca eğitim bilimciler tarafından da sıklıkla işlenir. Bir çocuk yetiştireceksek bunu layığıyla yapmaya özen gösterelim. Bilimin ışığından yararlanalım.

Bunlar İlginizi Çekebilir