Beyza Uysan
YazarBeyza Uysan
2 dakika okuma süresi
Oca 7, 2021

Flutter mı? React Native mi? - Hangisini Öğrenmelisiniz?


Mobil uygulama endüstrisi Android ve iOS gibi büyük bir ayrımla karşılaştı. Güzel ve sağlam mobil uygulamalar etkileşimi artırır ve işletmelerin patlamasını sağlar. Günümüzde şirketler, mobil uygulama geliştirmeye yönelik platformlar arası bir yaklaşım benimseyerek kaynakları kurtarmaya çalışmaktadır. Bu özel blogda, platformlar arası mobil uygulamalar için piyasadaki en sıcak iki framework ile karşınızdayım. Bunlar; Flutter veya React Native olmaktadır.

Flutter Nedir?

Flutter, Google’ın yukarıda tartışılan platformlar arası geliştirme sorununa verdiği yanıttır.

Flutter, hızlı ve verimli bir şekilde iOS ve Android için mobil uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir. Birçok geliştiriciyi Flutter'a geçmeye ikna eden en önemli faktör, projenin tek bir kod tabanına sahip olacağıdır. Tek kod tabanına rağmen Flutter framework'ü her iki platformdaki farklılıkları kucaklamak için yeterli esneklik sağlar.

React Native nedir?

React Native başka bir platformlar arası mobil uygulama geliştirme çerçevesidir. Flutter'dan daha uzun zamandır var ve bundan dolayı daha büyük bir topluluğu var. React Native, bir Facebook çalışanı olan Jordan Walke adlı bir yazılım geliştiricisi tarafından oluşturuldu. PHP için bir HTML bileşen çerçevesi olan XHP'den büyük ilham aldı. İlk olarak 2011 yılında Facebook haber akışı için ve daha sonra Instagram uygulamasında uygulandı.

Şimdi her iki çerçevenin köken ve kullanımı hakkında kısa bir fikrimiz olduğuna göre, ikisi arasındaki savaşa başlayalım: Flutter vs React Native.

-Flutter, dart dili kullanır; React Native, javaScript dili kullanılır.

-Flutter ile yükleme işlemleri ekstra külfet yollarla yapılırken, React Native'de NPM kullanarak kolaylıkla kütüphane/indirme yapılır.

-Flutter, detaylı ve okuması kolay bir dökümantasyona sahiptir; React Native'de dökümantasyon biraz yavan ve yetersiz.

-Flutter, eksiksiz ve özgür bir mimariye sahiptir. React Native, mimarisi düşük performansa yol açan bir yapıya sahiptir.

-Flutter'ın zengin özellikleri var ve aynı zamanda bir sürü API'ye sahiptir. React Native ise üçüncü taraf kütüphanelerine ulaşabilir.  

-Flutter karmaşık olsa da verimlidir. React Native daha hafif bir yapıya sahiptir. Bu da üretkenliği arttırır.

-Flutter react'tan daha az topluluğa sahiptir. React Native büyük ve aktif topluluğa sahiptir.

-Flutter, sahip olduğu modüllerle test işlemi yapılabilirken; React Native, üçünçü parti uygulamaları ile test işlemi yapılabilir.

Bunlar İlginizi Çekebilir