Blog yazarlığı
Esmanur Yorulmaz
YazarEsmanur Yorulmaz
7 dakika okuma süresi
Tem 20, 2023

Etkileyici Blog Yazısı Nasıl Hazırlanır? İçeriğinizle Okuyucuları Büyüleyin!


  Bugün blog nedir? Bir blog yazısı nasıl yazılır? Geliştirmek için ne yapmalı? ve daha fazlasını bütün detaylarıyla inceleyeceğiz. Şimdiden iyi eğlenceler!

Yazının içindekiler:

1.    Blog çeşitleri

2.    Blog yazısı nasıl yazılır?

3.    Taslağın yazıya çevirilmesi

4.    Paragraf düzeni

5.    Yazıyı geliştirmek

BLOG ÇEŞİTLERİ

Blog Blog Blog!? Nedir bu Blog Çılgınlığı?

  Bir web sitesinin blog bölümünde (ya da sadece blog amacıyla açılan bir web sitesinde) yayınlanan herhangi bir konu hakkında haber, makale, bilgi ya da deneyimler sonucu ulaşılmış bilgiler vb. veren içeriklere blog yazısı denir. Tabii birçok alanı olunca bir sürü blog çeşidi görmek mümkün. Hadi gelin birkaç popüler blog çeşidine göz atalım.

1. Kişisel bloglar:

 Bu blog çeşitleri daha çok bir kişiyi baz alarak onun düşünceleri, deneyimlerini içerir. Zaten blog denince ilk akla gelen türde budur.

2. Teknoloji blogları:

 Bu blog çeşidi ile teknoloji ile ilgisi olan, son teknolojileri takip eden okuyucular için baş tacıdır. Bu tarz bloglarin içinde her türlü yeni teknolojik gelişmeleri görebilirsin. Bu da teknoloji devrinde vazgeçilmez bir alan oluyor.

3. Sağlık ve Fitness Blogları:

 Her şeyin blogu var, asıl hayatımız olan sağlığımızın olmasın mı? Bu tarz sağlıklı yasam için tavsiyeler, deneyimler sunan bloglar da oldukça meşhurdur.

  Bu şekilde blog çeşitlerini arttırabiliriz ve tabii bu blog çeşitleri birbirleriyle de bağlantılı olabilir. Örneğin bir bakım ve makyaj, seyahat blogları kişisel blog içerisine girebilir. Hayatının her alanına değil de sevdiği, iyi olduğunu düşündüğü bir alana yönelik bir blog da oluşturabilir.

  Her şey tamam, bir blog yazısı yazmaya karar verdik. Nasıl bir yol izleyeceğiz? Neler yapacağız? Hadi gelin biraz da bunlara bakalım.

BLOG YAZISI NASIL YAZILIR?

  Bir yazıya başlarken önce ne hakkında yazmamız gerektiğine karar vermemiz gerekiyor. Bu konu özgün, etkileyici ve kalıcı veya gündemde olan bir konu olmalı ki insanlar okumak istesin. Tabii bunu yaparken yazının yazıldığı kitleyi de göz önüne almamız gerekiyor. Bazen konu seçilirken birçok insan ilgi alanlarından çekinir ve onlar hakkında yazmak istemez. “Bu benden başka kimsenin ilgisini çekmez, saçma bir konu.” diyerek belki de profesyonel oldukları bir alanda yazmamayı tercih ediyorlar. Ama unuttukları bir şey var, belki de en iyi yazıyı yazacak kişi onlar!

 Hadi artık yazımıza başlayalım. Öncelikle sonsuza kadar kalabilecek, etkileyici bir başlık seçimi yapmanız gerekiyor. Zor karar veren kısımsanız en zor kısım başlık seçimi olacaktır. Sonrasında taslak hazırlamanız gerekecek. Hatta iki taslak. Ben bunları düzensiz ve düzenli olarak iki kısma ayırıyorum. İlk taslak düzensiz olan. Bu taslakta her şeyi eksiksiz yazıyoruz, yazıda olması gereken HER ŞEYİ!!! Hadi gelin bu yazı için benim düzensiz taslağıma bir bakalım: 

Düzensiz Taslak

Düzensiz Taslak

  Sonrasında yapacağımız şeyler yüzeysel olarak belli olmuş olacağından geriye sadece yap-boz parçaları gibi konularına göre sıralamak ve nerede neyi yazacağımıza karar vermek kalıyor. Bu yazı için örnek bir düzenli taslak örneğine bakalım: 

Düzenli taslak

Düzenli taslak

Şimdi diyebilirsiniz “Neden bu kadar uğraşalım, ne gerek var?”. Hocam herkesin düzenlisi farklıdır neden öyle düşündünüz😉 Hadi gelin benim düzenli (!) taslağıma göz atalım: 

Gerçek düzenli tasarım

Gerçek düzenli tasarım

Görüldüğü gibi herkesin düzenlisi farklıdır. Önemli olan sizin anlamanız. İlk başta düzenli taslak olarak bunun paylaşmanın çok doğru olmayacağını düşündüm, fakat sonrasında düzenli taslağın ne olduğunu açıklamak için paylaşmak daha doğru geldi. Yani taslaklarımızın asıl amacı yazıda yazılacak bir şeyi unutmamak ve sıralarını karıştırmamak diyebiliriz.

  Taslak bittikten sonra yapılacak çok da bir şey kalmıyor. Tebrikler yazınızın %75’lik kısmı bittiii! Geriye kalan tek şey ise taslağımızı güzel ve kurallı bir Türkçeyle yazıya dökmek.

TASLAĞIN YAZIYA ÇEVİRİLMESİ

 PEKİ BU TASLAĞI NASIL YAZIYA DÖKECEĞİZ?

 Çoğu bitti azı kaldı derler ya o kısma girmiş bulunmaktayız. Yazıya dökerken kendinize özel bir yazma stili belirlemelisiniz, teması yazara yani size ait olmalı. Okuyucular okuyunca “İşte bunu bu yazar yazmış!” diyebilmeli. Tabii sizin kaleminizden size özgü bir yazı çıkınca öznel olmaması kaçınılmaz. Ama öznelliği gerçekleri yansıttığı sürece uygundur😊 Uydurma bilgilerle kimse vakit kaybetmek istemez.

  Bu yazı okunurken okuyucuyu sıkmamalı, sürekli okumak istemeli ki sonuna kadar yazıyı okusun. Yazıyı yazarken içinde mizah, benzetme, örnekler ile bu sıkıcılık giderilebilir.

PARAGRAF DÜZENİ

 PEKİ PARAGRAFLARIN DÜZENİ NASIL OLMALI?  

  Kelime sayısı çok önemli olmamakla birlikte blog yazıları için 750-1000 kelime ortalama kelime sayıları diyebiliriz. Tabii konusundan konusuna bu kelime sayıları değişebilir. Paragraflar 3-7 cümle içermesi okuyan kişi açısından olumlu bakılan bir durum olsa gerek, öyle değil mi? Bir yazıyı okurken 20 cümlelik bir paragraf görünce “Uff, bu okunur mu ya! Kesin konuyu uzatmak için yazıldı.” Diyerek belki de asıl önemli olan kısmı atlayabiliyoruz.  Tabii sözüm meclisten dışarı, herkesi bu kategoriye koyamam.

  Ama asıl önemli olan bu sayılardan çok konunun kolayca anlaşılması ve düzen olarak karmaşık bir yapıya sahip olmaması.

YAZIYI GELİŞTİRMEK

BU YAZI NASIL DAHA İYİ OLUR?

“Peki bu kadar mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Aslında ortalama olarak yeterli bir yazı yazmış bulunmaktayız. Fakat yazımızın biraz daha profesyonel olmasını istersek birkaç tavsiye ile devam etmek istiyorum;

·       Bir konu hakkında bazen görseller yazıdan daha fazla önem taşıyabiliyor. Tabii bu görsellerin yeri de büyük önem arz eder. Bunu yaparken görsellerin telif hakkını araştırmayı unutmayın! Kimse bir görsel yüzünden saçma bir telif yemek istemez, değil mi?

·       Gözle taramaya uygun bir düzeninin olması okuyucuyu yazınızın içine hapsedecektir.

·       SEO’ ya uygunluğunu düzenle. SEO mu? Yine yeni yeniden yeni bir kelime daha! Arama motoru optimizasyonu olarak geçen bu tabir, yazımızı asıl öne çıkaracak olan etkenlerden belki de en büyük olanıdır. SEO sayesinde yazınıza gelen ziyaretçiler artacak ve daha çok insanın yazınız hakkında bilgisi olacaktır. SEO’ yu ise kısaca açıklamak gerekirse uzun ve bağlantılı anahtar kelimeler ile kısa net URL’ ler ile yazının öne çıkmasını sağlayacak önemli bir etkendir.

SEO hakkında daha fazla bilgiyi bu siteden bulabilirsiniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru_optimizasyonu#:~:text=SEO%3A%20Arama%20Motoru%20Optimizasyonu.,Google%20bu%20algoritmay%C4%B1%20kullanmay%C4%B1%20b%C4%B1rakm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.

·       Benzer blogları takip ederek en güzel ve özelini yap, hem de piyasanın içinde kal gündemden geride olma. Örneğin sadece sizin bloğunuzda olan bir yazı sizin bloğunuzu öne çıkarır.

·       Alıntılar yaparak yazı daha kapsamlı hale getirilebilir. Ama mutlaka kaynak belirtin!

Alıntı YAP, ÇALMA!

·       “Topic Cluster” yaparak iletişimi arttır. Bu da bir nevi yazıyı birkaç yerle iletişime koyar ve yazının donanımını arttırır. Bu yöntem ise şu şekilde kullanılır.

😊 SEO hakkında daha fazla bilgiyi bu siteden bulabilirsiniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru_optimizasyonu#:~:text=SEO%3A%20Arama%20Motoru%20Optimizasyonu.,Google%20bu%20algoritmay%C4%B1%20kullanmay%C4%B1%20b%C4%B1rakm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.

·       Son kısımda ise CTA (Call to Action) yaparak bitirebilirsiniz. Bu da yazının sonunda bir eyleme teşvik etmek amacıyla yazılmış bir cümle olarak değerlendirilebilir. Buna da örnek vermemiz gerekirse:

Blogumuza buraya tıklayarak üye olmayı unutmayınız😊.

  Aslında yazımız bitti fakat asıl önemli konuyu unuttuk! Yazıyı yazarken EĞLENMEYİ UNUTMAYIN ki herkes yazınızdan zevk alsınnn! Kendinize çok iyi bakın bir dahaki yazımızda görüşmek üzereee!


Bloğumuzda daha fazla sizi etkileyecek, hayatınıza yön verecek konular hakkında yazı bulunmaktadır.

Blog yazarak internetten para kazanabileceğinizi unutmayın. Öğrenciye gelir websitemize üye olarak kazanabilirsiniz!!!

Siteye üye olmak için buraya tıklayınız.

21 Temmuz 2023 tarihinde ki gelir ortaklığı fiyat tarifesi aşağıdaki gibi verilmiştir.

blog yazarak internetten para kazan

blog yazarak internetten para kazan



Bunlar İlginizi Çekebilir