Esmanur Yorulmaz
YazarEsmanur Yorulmaz
7 dakika okuma süresi
Tem 27, 2023

Evveeeet, tekrardan merhabaa!

Bugünkü yazımızda plan neye yarar? En etkili plan nasıl yapılır? Plan yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar ve bu tarzda birçok başlığı en güzel şekilde açıklamaya çalışacağım.

İÇİNDEKİLER

  1. Plan neye yarar?
  2. Plan çeşitleri
  3. Plan yapmak için en önemli ipuçları
  4. Özet

PLAN NEYE YARAR?

Plan deyince birçok kişinin "Ufff ne gerek var. Zaten yapılacak şeyleri yapıyoruz. Bir de planla neden vakit kaybedip kafamı yorayım!?" dediğini duyar gibiyim. Hatta dürüst olmak gerekirse küçüklüğüm hep böyle cümleler söyleyerek geçti. O zamanlar yapacak çok da bir işim olmadığından çokta yanlış bir düşünce olmasa gerek. İki üç ders çalışıp oyun oynamak için plana ne gerek var ki! Gerçekten plana ihtiyaç duyduğum zaman 11. sınıf diyebilirim. Artık çocukluk dönemi geçmiş, yapılacak zibilyon tane iş var bir de üniversite sınavı geliyor. Eee bu işler bitmiyor, dersler desen almış başını gidiyor ne yapacağızzz?!


Hal böyle olunca istemeye istemeye de olsa Amaann ne gerek var modundan çıkıp plan yapmayı zorunlu hale getirdim. İlk planımı çok hevesle ve mükemmel olduğunu düşünerek yaptım. Tahmin edin ne oldu :) Doğru bildiniz hiçbir şey. 7 günlük planın içindeki toplam 35-40 görevin 7-8'i tamamlanmıştı. Sonucu görünce tepkim "Acaba yanlış mı yapıyorum, ben plan insanı değil miyim?" oldu. Sonrasında rehberlik hocama yardım istemek için gittim. Genelde rehberlik hocaları çok bir fayda sağlamaz, bir de sadece onunla kalmaz moralimizi altüst ederler. Galiba bu alandan çok şanslıyım. Benim hocam tam tersine elinden geldiğince yardım etmeye çalışan, güler yüzlü, tatlı bir insandı.

Durumdan ona bahsedince dediği şey "Yapamayacağın hiçbir şeyi planına yazma. Bu hem moralini bozar hem de öbür yapman gerekenleri ertelemene ve yapmamana sebebiyet verir. Sonrasında kendine 'Ben başarısızım' izlenimi verir." O sırada çok üstüne düşmesemde eve geçince idrak ettim. Bu durum üzerine plan yapma şeklim analiz yönünde değişti. Üniversite sınavına hazırlanırken aşağı yukarı sistemi kurmuştum. Şuan üniversitedeyim ve hala uyguluyorum. Hatta bazen sadece planlı hareket edebiliyorum. Plansız sadece telefona bakıp boş boş vakit kaybediyorum.

Kısacası plan hayatımızda olması gereken, hayatımızı düzenlememize ve verimli geçirmemize yardımcı olan, hedeflerimize ulaşmamızı sağlayan bir araç olarak görülebilir.

Bu uzuuuun kimine göre çok önemli kimisine göre de zaman kaybı olan anımdan sonra hadi gelin plan çeşitlerine bir göz atalım.

PLAN ÇEŞİTLERİ


  1. ZAMANSIZ PLAN

Bu plan çeşidini günlük hayatımda çok işimin olmadığı sakin geçen günlerimde kullanıyorum. Burada yapmamız gereken işleri (ödev, alışveriş vb.) gibi zaman alıcak işleri yazıyoruz ve bir liste yapıyoruz. Sonrasında bu listeyi elimize alıyoruz ve aciliyetine göre sıralıyoruz. Hani hastanelerde olur ya kırmızı, sarı ve yeşil bölge. Şuan yaptığımız tam olarak o sistem. Benim numaralarım aşağıda, bunları kendinize göre arttırıp çoğaltabilirsiniz, unutmayın bu sizin planınız önemli olan tek şey size uygunluğu!

5 / 4 / 3 / 2 / 1

5 numara en acil olan işleri numaralandırıken kullanılabilir. Yani bir nevi bir-iki gün içinde net bitmesi gereken işleri kapsayabilir.

4 numara ise 5 numaradan hemen sonra yapılması gereken görevleri kapsamalı.

3 numaraya da o hafta içinde kesin bitmesi gereken bitirmek için geniş bir zaman olan çok da aciliyeti olmayan görevlerde kullanılabilir.

2 numara biraz daha istek üzerine bu hafta bitse iyi olur diyeceğiniz işler için uygundur. Yapılmasa problem oluşturulmayacak işler için tanımlanabilir.

Geldik 1 numaraya. 1 numara için yapılması ne sorun ne de fayda teşkil etmeyecek işler için kullanılabilir. Örneğin şu filmi izle. Bu film izlensede izlenmesede bişr problem teşkil etmez.

Ya tamam anladım ama ne işe yarıyacak bu numaralar? Bu numaralar durumu daha iyi analiz etmek için bir kurtarıcıdır. İyi analiz bir planlama için en önemli etkendir. Zaten analizi iyi yaptıktan sonra geriye pek de bir şey kalmıyor.

Pazartesi ve salı günlerine tüm 5 numaraaları yerleştiriyoruz. İstisnasız bitecek şekilde yerleştirmeliyiz ki yapamadığımız görevler moralimizi bozmasın. 5'ler çok fazla ise çarşamba gününe de koyulabilir fakat tavsiyem ilk iki gün bitirmektir . Çünkü onlar kayarsa kendimize pek zaman kalmıyor :( . Ama eğer çok sıkışıyorsa hiç yazmayın, çünkü moraliniz bozulunca devam etme isteği bitiyor.

Tüm 4'ler çarşamba ve perşembeye konulmalı fazla veya 5 numaralardan gelen bir aksaklık sebebiyle bir erteleme söz konusu olursa cuma gününe de yazılabilir.

3 numaralar haftasonuna konulabilir fakat cumartesi ve cuma günü biterse haftanın son günü yani pazarı tatil olarak değerlendirebiliriz :) .

Kısacası pazara kadar tüm 5,4 ve 3 numaralarınn bitmesi en güzeli olacaktır.

Planınız Hazır!!!

Bir dakika bir dakika!!! Nereye gitti 1 ve 2 numaralar? Bir işi yapıyorsanız tam yapın arkadaşım!

O zaman hadi gelin 1 ve 2 numaralara bakalım:

Aslında bir ve iki numaralar çok boş zaman kalırsa o boşlukları doldurmak için. Örneğin iki numara da bir ödev var bu ödev çok zaman almayacak diyelim. Pazartesi günü de iki tane 5 numara var ve ikiside zaman alıcak işler. O ikisi bittikten sonra zaman artıyor fakat yeni bir 5 numara için yeterli değil. Öyle zamanlarda ise boşlukları bu 2 ve 1 numaralarla dolduruyoruz. Hem kendimizi çok zorlamıyoruz hem de yapılmasına daha çok zamanı olan işleri aradan çıkarmış bulunuyoruz ve maximum verimi almış bulunuyoruz :) .

UNUTULMAMASI GEREKEN NOKTALAR:

  1. Doğru liste yap.
  2. Listeyi doğru ANALİZ et.
  3. Planı yapılabilir yap, yetişmeyecek hiçbir görevi gün içine sıkıştırma.


2.GENEL PLAN (ZAMANLI PLAN)

Bu plan türü için de zamansız plan gerekli, eğer orayı okumadıysanız özür dileyerek sizi oraya yönlendiriyorum:). Şimdi gelelim genel plana:

Bu planda yaptığımız şey bir nevi zamansız planı zamanlı plana çeviriyoruz. Burada yapmamız gereken ilk iş listedeki işleri ne kadar zamanda yapabileceğimizi net olarak belirlemek. Örneğin; bir matematik konusu çalışmamız gerekiyor, bu konunun çalışılması 50 dakika, tekrar edilmesi 10 dakika, 1 saatte soru çözümü dersek toplamda iki saat bu göreve ayırmamız gerekiyor. Fakat benim planlarımda hiçbir zaman bu saat tam olarak uymuyor, bu sebeple ben 30-60 dakika fazladan ekliyorum (tabii ki siz tam zamanı analiz edebiliyorsanız eklemenize gerek yok.) Devamında ise bu görevi gün içinde kesinlikle bitirebileceğimiz bir saat dilimine yerleştiriyoruz, vee işte planımız hazırrr.

UNUTULMAMASI GEREKEN NOKTALAR:

  1. Görevlerin yapılma sürelerini net bir şekilde belirle.
  2. Kesinlikle uygulayabileceğin bir zaman aralığına koy ve ASLA erteleme.


3.ÇOK KESİN PLAN

Bu plan çeşidini belirli bir süre içerisinde, belirli bir işi yapmak zorunda olanlara ve psikopatlara adıyorum.

Bu planın yapılışında öncekilere ek olarak yapman gereken görevleri değilde, yaptığın herşeyi yazıyorsun. Biliyorum biraz çılgınca ama aşırı düzgün ve uyulduğunda (ben bile her ne kadar tam uygulayamasam da) en etkili sonuç veren plan türünün bu olduğunu düşünüyorum.

Öyle zamanlar oluyor ki gerçekten hayatımızda önemli bir yeri olan, boşa zaman harcadığımızda gerçekleşmesi zorlaşacak ve hayatımızı etkileyecek görevler. Bu bir sınav, proje vs. olabilir. Bu seferde ilk iki plan önemli. Onların üzerinden devam edeceğiz.



Asıl yapılması gereken işlerden sonra günlük yaptığımız tüm aktiviteleri de yazıyoruz ve sürelerini belirliyoruz. Sonrasında zamanlı programda görevler haricinde kalan boş ve uygun yerlere yerleştiriyoruz.

10:00-11:00 arası yemek zamanı

22:00-23:00 uykuya hazırlık vb. şeklinde

Doğruyu söylemek gerekirse bu son planı hiç bir zaman tam anlamıyla uygulayamadım. Sanıyorum ki hala analiz ve doğru zamanı belirlemede problemlerim var :( . Fakat buna rağmen en verim aldığım plan türü üçüncü plan. Biraz daha robot gibi yaşayıp insani olarak boş geçirdiğimiz zamanları en verimli şekilde geçirmemizi sağlıyor.

Bu plan çeşidini YKS, KPSS , vize, final sınavlarınız için uygulamanız size maximum verim sağlamaktadır. Günlük yaşamda kullanılmak için uygun olmadığını düşünüyorum.

PLAN YAPARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR:

Genel olarak tüm plan türlerinde gördüğümüz iki temel bileşen var ve hepsi birbiri üzerine kurulu.

  1. İYİ ANALİZ ET.
  2. DOĞRU YERE KOY.


Aslında şuan bu koskoca yazıyı özetlemiş bulunuyoruz. Umarım çok sıkmadan nasıl plan yapılacağını anlatabildiğim faydalı bir yazı olmuştur.

SİTEMİZE ABONE OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAMAYI UNUTMAYINN!!!

Bir sonraki yazılarımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalınnn :) !















Bunlar İlginizi Çekebilir