İnsanlık artık gelenekselliği yavaş yavaş yıkıp dijital dünyaya doğru evrilmeye başlama sürecine çoktan girdi. Teknolojinin getirdiği pek çok imkandan son zamanlarda daha çok yararlanıyor ve ister istemez de geleceğin ihtiyaç ve alışkanlıklarını da bu yönde yeniden yaratıyoruz.
Dijital dünya eğitim, ticaret, sağlık, eğlence gibi pek çok alanda bizleri değiştirmeye devam ediyor. Bu yüzden de çağın insanının ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına geleceğin yeni meslek gruplarına kapılarımızı açmamız ve hangi meslek alanında olursak olalım teknolojinin getirdiği yeniliklerini her gün takip etmemiz gerekiyor.
Bu konuda Dünya Ekonomik Forumunun yapmış olduğu "İşlerin Geleceği Raporu" meslek hayatına giriş yapacak tüm üniversite öğrencileri ve mezunlar açısından geleceğin meslekleri konusuna farklı bakış açıları ile bakmalarına olanak sağlayacaktır.
Bu rapordan da anlaşılacağı üzere teknolojinin sürekli olarak ilerliyor oluşu geleceğin yeni meslek gruplarını oluşturmaktadır. Ayrıca teknoloji iletişimcisi Sertaç Doğanay'ın yaptığı bu rapor çevirisinde önümüzdeki 4 yıl içerisinde yeni teknoloji adına önemi daha da artacak bazı meslekler ön planda olacak. Bu mesleklere kısaca bakalım.
1) Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanlığı
Yapay zeka artık hemen hemen hepimizin aşina olduğu her alanda tıpkı insanlar gibi hareket eden akıllı makine üretme bilimidir. Bunları ihtiyaçlara yönelik olarak geliştiren ve uygulamaya koyan kişiler de yapay zeka uzmanlarıdır. Makine öğrenimi uzmanlığı ise yapay zekanın alt bir dalı olduğu söylenebilir. İnsan beyninin nasıl çalıştığı bu öğrenimin ana çalışma mantığını oluşturmaktadır. Böylelikle insan beyninin nasıl öğrendiği taklit edilerek bu yapay zekalara çeşitli algoritmalar uygulanır.
2) Büyük Veri Uzmanlığı
Öncelikle veri bilimcilerden kısaca bahsedecek olursak bir kurum veya şirketin kar etmesini ve verimliliğini artırması konusunda karmaşık halde bulunan verileri analiz eden ve analiz sonucunda çıkan sorunları gideren kişilerdir. Bu kişiler karmaşık veriler için bir raporlama süreci oluşturarak onları belli sistem içine koyarlar.
Büyük veri ise, sosyal medya paylaşımları, resim arşivleri ve kayıt altına alınan dosyaların işlenebilir hale dönüştürülmesi sürecini kapsar. Yani kişisel gizliliğin korunması konusu da ön plana çıkmış olmaktadır. Büyük veri uzmanları bu veriler arasında ilişkilendirmeler yaparak belli sınıflandırmalar ortaya koyarlar ve gerekli raporları oluşturarak şirket ve kurumların karar alma sürecinde etkin rol oynarlar.
3) Bilgi Güvenliği Analistliği
Bir şirket veya kurumun belki de en çok ihtiyaç duyduğu meslek gruplarından biridir. Şirket ve kurumların gizli bilgilerini çıkarır ve bunlara kimlerin ulaşabileceğine dair yöntemleri belirler. Bilgi güvenliği konusunda gerekli seviye tespitlerini yaparak güvenlik önlemleri geliştirir. Yani dijital ortam içinde saklanan her bilginin kontrolü bilgi güvenliği analistlerinin sorumluluğu altındadır.
4) Kullanıcı Deneyimi ve İnsan - Makine Etkileşimi Tasarımcılığı
Kullanıcı deneyimi tasarımcılığı, ürün veya hizmetin kullanıcıyı daha kullanışlı, kolay erişilebilme gibi yönleri geliştirerek ve takip ederek memnun etmeyi amaçlayan bir süreci kapsamaktadır. İnsan ve makine etkileşimi ise bu sürecin temel elemanlarından biridir. İnsan ve makine etkileşimi tasarımcıları bilgisayar sistemlerini kullanacak olan insanlar için tasarı - geliştirme - uygulama süreci ortaya koyar. Tasarımcılar bu süreçte hedef kitleyi ve ihtiyaçlarını iyi analiz ederek bunları iş ihtiyaçları ile ortak noktaya çıkarabilecek özelliklere sahip olmalıdır.
5) Robotik Mühendisliği
Robotik mühendisler, robot ve robotların sistemini tasarlar. İhtiyaca yönelik robotların geliştirilmesi için gerekli yazılımları ve programlamaları yaparlar. Robot üretimi özellikle tıp, enerji ve bilimsel araştırma alanlarında karşımıza çıkmaktadır.