Dünya Ekonomik Forumu
Dünya Ekonomik Forumu, Merkezi İsviçre olan uluslararası bir vakıftır. Vakfın her yıl düzenlediği toplantılara dünya çapında önemli siyasetçiler ve işadamları katılır ve bu organizasyonda Dünyanın siyasi ve ekonomik problemleri tartışılır. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 raporundaki konu ise 2018-2022 yılları arasında beklenen sektörel eğilimler ve bu eğilimler için gereken yetenekleri dört alt başlıkta toplayabiliriz.
1- Otomasyon, Robotik ve Dijitalleşme
Yüksek hızda internet, yapay zeka,bulut sistemi ve büyük veri analizi; şirketlerin 2018-2022 dönemi arasında benimsedikleri yeni teknolojilerdir.Birçok firma artık yenileşme için eskiye göre daha çok yatırım yapmakta. Artırılmış sanal gerçekliğe ve makine öğrenimine büyük yatırımlar planlanmakta. Artık bu teknolojiler dünya piyasalarındaki tüm sektörlerde yer almaya başladı ve bu giderek değer kazanmakta.
2-Yeni İş Kolları
2022'de günümüzde yeni çıkan mesleklerin dünya çapındaki tabanının %16'dan %22'ye çıkması bekleniyor. 133 milyon kişinin çalışabileceği yeni iş kolları ortaya çıkacak. Bunlar; Veri analisti, Yazılım ve uygulama geliştiricler, E-ticaret ve sosyal medya uzmanları,İnovasyon Yöneticileri, Eğitim Gelişim uzmanları olacak.
3- İnsanlar, Makineler ve Algoritmalar Arasındaki İşbölümü
Günümüzde işbölümü oranları %71 insan, %29 algoritma ve makinelerden oluşmakta. Ama 2022'ye gelindiğinde bu oranın %58 insan, %42 makine ve algoritma olacağı öngörülmekte. Makineler ve algoritmalar ,gelişen teknoloji ışığında, insanın yapabileceği karar verme, mantık yürütme, idare etme gibi yetenekler kazanacağından, insanların idare kısmında bile etkisinin azalacağı söz konusu.
4- Hayat Boyu Öğrenme
2022'ye kadar, Çoğu işi yapmak için gereken beceriler değişecek ve küresel gelişimin altında kalmak istemeyen çalışan ve işverenler, kendilerini günün yeteneklerine adapte etmeliler. Ortalama,101 günlük bir eğitimle kazanılabilecek bu beceriler, yetenek açıklarını kapatacak. İşgücü planlaması,bu tür eğilimlerin olumlu yönde yürümesini sağlayacaktır.