Başarı yolunda dinlemenin önemi
Dinleme çok basit bir tanımdır başarılı ve iyi öğrenmenin gerçekleşmesinde dinleme etkinliğinin bilinçli ve tekniğe uygun yapılmasının çokça katkısı vardır Çünkü dinleme alışkanlığı bir kişi için üstün bir erdemdir dinleme dikkatli planlı ve özel bir çaba gerektirir birçok öğrencim anlamadan gözlemleme de ve problemi çözmede sıkıntı çeker Bunun nedeni ise iyi bir dinleyici olmadığındandır. İyi dinleyemeyen bir öğrenci kavrama ve çözme konusunda sürekli yetersiz kalır. "Dinlemeyen anlamaz, anlayamayan konuşamaz ,konuşamayan da anlaşamaz" sözü içeriğimizi açıklayan güzel bir örnektir
AKLINIZDA BULUNSUN
Öğrenmek konusunda yapılan araştırma Ortalama bir öğrencinin okuduğunun ancak % 20'sini hatırlaya bildiğini ortaya koymuştur. Eğer Metin önce okunur sonra da dinlenirse hatırlama düzeyi yaklaşık %40' a çıkmaktadır. Okuduktan sonra dinlenilen konu aynı zamanda yazıldığı takdirde hatırlama oranı % 60'a çıkmaktadır Eğer öğrenci ödevlerini düzenli yapar, derse düzenli olarak girer, dikkatle dinler ve not tutarsa başarması için bir neden yoktur. Notların yeniden yazılması ise başarıyı %60 düzeyine çıkarmaktadır.
BİZE ENGEL OLAN YOLLAR
* Bir türlü içindeki isteği kontrol edememe
* Kişiler kaygılar stresler ve olumsuz önyargılar
* Okula veya derse ısınamama
* Öğretmene karşı Önyargı ve İletişim bozukluğu
* Sınıf ortamından keyif alamama
* Dikkat dağınıklığı ve dinlemeye hazırlıksız sürekli Hayal kurup dersten kopma
* Dersin sürekli gerisinde kalma
* Veyahut diğerlerinin aksine arkadaşlarla fazla sohbet ve muhabbetten odaklanamama
ETKİLİ DİNLEMEK İÇIN
*Konforlu bir yere oturmak.
*Anlamak için dinlemek.
*Konuşan kişinin beden diline dikkat etmek.
*Derste aktif olmaya çalışmak, hakkında soru sormak, katkıda bulunmak.
*Anlatılan içeriğin duygularına dikkat etmek.
*Dinlerken sakin kalmak.
*Anlatılanları zihinde canlandırmak.
*Soracağınız soruları not almak.
*Arkadaşlarla diyaloğu kesmek.
* "Hayır "veya "dur" demeyi bilmek.
*Dinlerken anlamadığınız hiçbir şeyin kalmadığından emin olmak.
Zorla hiçbir şey yapılmaz önemli olan niyetiniz ve bu niyet doğrultusunda ilerlemeniz .Aman "şu ders de bitsin" niyetiyle derse katılırsanız, hiçbir şeyi anlayamadığımız fark edersiniz . Unutmayın ki dersi planlı ve düzenli dinleyen bir öğrencinin bu davranışı derhal notlarına ve başarılarına yansır. Uygularsanız anlarsınız.