Barkın Sevinç
YazarBarkın Sevinç
2 dakika okuma süresi
Eki 29, 2018

Dikey Geçiş Nedir?


Dikey geçiş. Genellikle üniversite sınavının ilk aşamasından yeterli puanı alıp tercih edebildiğimiz iki yıllık üniversitelerin bitmesi sonucu (ki buna önlisans diyoruz) 4 yıllık üniversiteye (ki bu da lisans) geçiş yapabilmemiz için girdiğimiz sınav sonucu aldığımız puana göre yaptığımız tercihin sonucuna denir.  

Nedir bu sınavın içeriği?

60 adet matematik ve 60 adet türkçe sorusundan oluşan 150 dakikalık bir sınavdır. Bitirdiğiniz iki yıllık bölümün türüne göre matematik ya da türkçe doğru sayınızın kat sayılarının hesaplanmasıyla sonucunuz oluşur. Üstüne ön lisans diploma başarı puanınınız eklenir. 

Sınava girdik tercih süreci başladı... Peki her bölümü tercih edebiliyor muyum?

Tabiki hayır. ÖSYM'nin sitesinde paylaştığı DGS tablo 2 isimli dosyaya bakarak bitirdiğiniz bölümün geçiş yapabileceği lisans bölümlerine bakabilirsiniz.

Sınav zorluğu...?

Sınav genel olarak ilk aşama düzeyinde. Şahsen ben anadolu lisesi mezunu olduğum için yeterli matematik bilgim vardı. Tek yapmam gereken hızlanmaktı ama tabiki zorlanan arkadaşlarımda vardı. Yani eğer yeterli bilginiz varsa ve önceki yıllarda çıkmış soruları çözdüğünüzde zorlanmıyorsanız kendinizi hızlandırma adına çalışmalar yapın.

Peki ben kimim.

Ben Dokuz Eylül Üniversitesi bilgisayar programcılığı bölümü mezunu dikey geçiş sınavına 2018 yılında girmiş ve sayısal alanda 300 puan alıp ilk 2000' e girip Doğu Akdeniz Üniversitesi yazılım mühendisliği (ingiilizce) bölümünü burslu kazanmış biriyim. Amacım insanları DGS hakkında bilgilendirmek ve bir umut verebilmek. Şu an hazırlık okumaktayım aynı zamanda gelen freelance işleri yapmaktayım. Yazının devamı daha detaylı bir şekilde gelecek. Sizin de sorularınız varsa sorun cevaplayayım. 


Bunlar İlginizi Çekebilir