Devletlerin süper bilgisayarlar yardımı ile tamamen dijital ortama taşınacağı öngörülmektedir.
Teknolojinin her şeyi değiştirdiği bir gerçek. Buna devletlerin işleyişi de dahil. Öyle ya, bundan 400 sene evvel bir mektubu alan postacı ancak aylarca süren bir yolculuk sonrası mektubu teslim edebiliyordu. Dolayısıyla devlet daireleri arasındaki iletişim yavaşlığı büyük sorundu. Sonrasında telgraftı, radyoydu, televizyondu derken devletlerin işleyişi hızlandı. Devletler son 300 yılda tarihte hiç olmadığı hızlı karar verebilmekte. Bu arada tabi bir çok değişim oldu. Ekonomi modelleri(komünizm, kapitalizm vs.), monarşilerin yıkılması gibi... Peki elli yıl sonra ne olacak?
Davaların bile bilgisayarlara yüklenebileceği şu zamanlarda, yazılımda hangi ülke öne geçerse onun yarışı kazanacağını söylemek mümkün. Nedir bu dijital devlet? Şuan hayal gibi gelse de robotların işlerimizi elimizden alacakları mesleklerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla.
Hangi meslekler insanlara kalacak? Yaratıcılık gerektiren işlerde insanların çalışacağı çıkarımını yapabiliriz. Çünkü örneğin tapu, miras konuları bile özel bir programlama dili ile tek tuşla halledilebilecek. Her şeyin verisine devlet sahip olacak. Yolda yürüyenin, gökte uçan kuşun dijital bir kopyası olacak. Bu alanda kendini en fazla geliştiren ülkelerin de üretim ve tüketiminin çok daha fazla olacağını söylemek mümkün.
Tabii ki şunu belirtmek zorundayız; bu güç yanlış kişinin eline geçerse büyük sorunlara yol açabilir.