Cem Baybars
YazarCem Baybars
2 dakika okuma süresi
Eki 24, 2018

Coinhive nedir ve nasıl madencilik yapılır?


   Coinhive, sanal para madenciliğinin yaygınlaşmaya başladığı zamanlardan beri, tüm madencilik anlayışlarının belki de en ilginci. Bitcoin üzerine yapılan madencilik ve kurulan borsalar, ardında da ortaya çıkan diğer birçok coin ile birlikte kripto paralar olukça rağbet gören konulardan. Ancak ne yazık ki Türkiye’de gerçekleştirilen bir takım girişimlerin dolandırıcılıkla sonuçlanması sebebiyle hala daha korkulan bir konu.
   Korkulmasının ardındaki bir başka sebep ise kripto paraların altında yatan teknolojiye hakim olamamak. Bu yazı da kripto para elde edebilmek için kullanılan yöntem, madencilik İngilizce karşılığıyla mining, İnternet tarayıcısından nasıl yapılabileceği ve Coinhive'in ne olduğu ile ilgili bilgilere yer verilmektedir.

   Coinhive’i bu kadar meşhur yapan olay WordPress blog sistemi üzerinde yapılan açıklamadır. Ancak bundan önce bilinmesi gereken olay dünyaca ünlü torrent İnternet sitesi olarak tanınan Pirate Bay’in, arama motoru, tarayıcı, kullanarak sanal para avlama yani madencilik içini yaptırabildiği olayıdır.
   Bitcoin gibi kripto paraları madencilik üzerinden elde edebilmek için fiziksel bir donanıma ve gerekli yazılımları barındırmaya ihtiyaç duyulurken bir tarayıcı üzerinden mining yapmak alışılmışın oldukça dışında kalan bir uygulama olmuştu ilk başlarda. Bir çok kesim tarafından da yadırganan bu uygulama son zamanlarda ise kabullenilmeye başlandı. İşte WordPress’e bir eklenti halinde gelen bu Coinhive de tarayıcılar üzerinden yapılan mining olayının iyice yaygınlaşmaya başlamasının bir sonucu.

   Bu tarayıcılara mining yaptırma işleminin çalışma prensibi ise İnternet sitelerini ziyaret eden ziyaretçilerin, sayfada bulunan bir takım JavaScript eklentileri vasıtasıyla madencilik yapımına katkıda bulunmasına dayanmakta.

CoinHive ismine sahip bu eklentiyle İnternet sitesini ziyaret etmiş olan kişi, bilgisayarının bir kısmını kullanması için ziyaret ettiği süre boyunca siteye bırakacak böylece de İnternet sitesi sahipleri için ek bir gelir kapısı açılmış olacaktır. Bu nokta da sitelerin reklam bağımlılığının oldukça azalacağı ve İnternet sitesi sahiplerinin yüksek meblağlarda bir gelir elde edebilecekleri gerçeği ortaya çıkmaktadır.

   Tabii ziyaretçinin bilgisayarına bir miktar yük bindireceği de doğrudur. Ancak site içerisinde bulunulan süreye bağlı olmakla birlikte bilgisayara olumsuz bir etkisi bulunmayacaktır.

   Coinhive eklentisi sayesinde İnternet sitesi sahibi sitede oluşan trafiğe bağlı olarak gelir elde edecek ve böylece de kullanıcıya daha iyi bir hizmet sunabilmek adına reklamlar için kullandığı alanları rahatlatabilecektir.

Bunlar İlginizi Çekebilir