Öncelikle herkese merhaba 🌞
Bugün üniversite tercihleri sırasında gözümüze çarpan, herkesin içinden acaba yapabilir miyim? Bir taşla iki kuş, böyle bir fırsat değerlendirilmez mi? diye geçirdiği ama hala nasıl yapıldığı ya da sürecin nasıl olduğu hakkında şüpheye düşülmekte olan bir konudan bahsetmek istiyorum. Konumuz çift anadal. Halihazırda bir çift anadal öğrencisi olduğum ve bir senemi geride bıraktığım için artık yeterince bilgi sahibi olduğuma inanıyorum ve sizlerle de bu tecrübelerimi, bilgilerimi paylaşmak isterim. Kim bilir belki de kendine güvenmeyen birçok kişinin de bu yola girmesini sağlarım. Ben üniversite başlangıcında çift anadal imkanını gördüğüm an “Kesinlikle yapacağım!” diyerek ilk dönemime başladım ve aklımdan hiç çıkmadı. Bir de çift anadal başvuruları 3. dönemin başında (1. sınıfın sonu) başladığı için ben hazırlık ve 1. sınıfta heyecandan dört köşeydim. O iki sene benim için en heyecanlı iki seneydi. Bir de herkesin bu hayali olduğunu ama üniversiteye başladığında çoğunun gerçekleştiremediği söylendiği için acaba bende o gruba dahil olacak mıyım diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bir kendinden emin olamama durumu söz konusu. Ortalamamam tutacak mı? Çok fazla öğrenci başvurur mu? %20’ye girebilir miyim? Hangi bölümü yazsam? Bölümümle alakalı mı olsa yoksa istediğim, sevdiğim ama alakasız bir bölüm benim için daha mı iyi olur? vb. kafamda binlerce soru...
Hiç şüphem yok çift anadal isteyen her öğrenci bunları düşünüyordur. Bu süreçte bana çoğu kişi “Ne gerek var? Bölümünle alakasız olursa hiçbir işine yaramaz, kendine sadece ekstra ders yüklersin. Artık okuyan da bir yere gelemiyor zaten. İki bölüm bitmez.” gibi yorumlarla geldi. Öncelikle size söyleyeceğim tek şey kulağınızı tıkayın. İşitmeyen kaplumbağa hikayesi o kadar bu duruma uygun ki bu konulardaki tüm yorumlara, fikirlere sağır olun. Herkesle paylaşmayın ve kendinize inanın. Tabi ki olgun, bilgili, kültürlü gördüğünüz insanlardan, büyüklerinizden destek alın ancak son kararı siz verin. Kendilerine bir şey katamamış insanların sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin. Başarılı insanları örnek alın. Çok düz bir cümle belki ama “Ben yapabilirim.” diyebilin. Kimseyle kendinizi kıyaslamayın. Yapamayan ya da yapmayan gerçekten emek vermiyordur ya da gerçekten istemiyordur. İsteyen insan her şeyi yapabilir. Hiçbir işe yaramayacağını bilseniz bile her şey bize bir şeyler katar, bunu unutmayın. Kendinize fazladan bir şeyler katmaktan korkmayın, sizlere zarar getirmez. Aksine her türlü size bir katkısı olur, emin olun. Bu sizin için bir risk değil her koşulda kârlı taraf siz olacaksınız. İki diploma, yeni hocalarla iletişim, yeni arkadaşlar, yeni bilgiler dolayısıyla sohbetler, yeni iş kapıları ya da staj fırsatları, yeni fikirler... Belki de o ikinci bölümünüz size çok farklı bakış açıları kazandıracak ve bu bakış açısı sizin hayatınızı değiştirecek. Elimizde her ne fırsat olursa olsun değerlendirmeliyiz. Bu konuyu çok uzattım ancak baktığımızda başlangıç aşamasındaki en büyük sorun bu. Diğerleri zaten bir şekilde halloluyor.
Asıl sorun bireylerin şüpheci iç sesi ve dış çevremizdeki olumsuz yaklaşımlar. Bunu çözdüğümüze göre şimdi asıl sürece gelelim. Bu süreçten kendimden örnek vererek bahsedeceğim. Ortalamamı yüksek tutarak 1. sınıfı tamamladım ve ilk iş tercih edeceğim bölümü aramaya başladım. En doğru kararı siz verirsiniz ancak bana kalırsa eğer sevdiğiniz bir bölüm okumuyorsanız sevdiğiniz bir bölüme yönelmelisiniz. Durum tam tersiyse hemen bölümünüzü tamamlayan bir bölümü tercih edin hatta bu sizin için mükemmel bir fırsat. Çünkü çoğu öğrenci sırf zorunluluktan puanına ya da maddi imkanlarına göre belki de hiç sevmeyeceği bölümleri tercih ediyor bu da başarısız meslek hayatı ve mutsuz insanlar olarak bizlere geri dönüyor. Ben tam burslu öğrenim gördüğüm için çift anadalda da bursum oranında indirim aldım yani iki bölümümde de tam bursluyum. Sizler de bu bilgileri kendi üniversite yönerge ve yönetmeliklerden öğrenebilirsiniz. Çok araştırın. Sadece çift anadal değil ama konumuz bu olduğu için her şartı, detayı inceleyin riske atmayın. Ortalamanız tamam. Bölümleri düşündünüz, karar verdiniz. YÖK başarı sırası şartı kontrolünü yaptınız. Biliyorsunuz ki artık Hukuk 190.000, Tıp 50.000, Mühendislik ve Öğretmenlik 300.000 ve son olarak Mimarlık 250.000 başarı sırasına kadar öğrenci kabul ediyor. Bu durum 2017 genişletilmiş verilere göre ancak 2015 ve 2016 yılllarında üniversiteye giriş yaptıysanız o senelere ait sıralama şartlarına bakmalısınız. Örneğin ben 2016 girişliydim ve Hukuk tercih ettiğim için en fazla 150.000 başarı sırası şartını sağlamak zorundaydım. Bu tüm üniversiteler için zorunlu bir şart. Çünkü bu şartı koyan YÖK. Ancak diğer çift anadal şartları her üniversite ve bölüme göre değişiklik göstermektedir. Siz de bunları kendi üniversite internet adresi üzerinden takip edebilir, öğrenebilirsiniz.
Araya sıkıştırmak istediğim bir konu var. Bir çift anadal öğrencisiyseniz anadal öğrencisi ile aynı dersleri almıyorsunuz. Belirlenen dersler oluyor, onlardan sorumlu oluyorsunuz. Bir arkadaşım yalnızca 15 dersten sorumlu iken ben 52 dersten sorumluyum. Yani bunlar değişiklik gösterebiliyor, bunları öğrenin ve kendiniz için en uygun olanda tercih kılın. Ben iki bölümde karar kılmıştım. İlki hukuk diğeri psikoloji. Üniversitemde psikoloji bölümü yalnızca belirli bölümleri kabul ediyor ve minimum 3.30 ortalama istiyordu. Bu şartları kontenjanların ilanı itibariyle yayınlıyorlar. Üniversiteler genellikle bir %’lik belirliyor. Benim üniversitem %20 şartı koymuştu. Yani sınıf içinde ilk %20’de olmalıydım. Sizler de bu şarta göre alttan dersiniz olmadan sınıftaki diğer öğrencilerden yüksek puanlar alarak ortalamanızı yüksek tutmaya özen göstermelisiniz.
Eğer eğitim dili farklıysa bir dil sınavı yapılıyor ya da sizler bunu belgeliyorsunuz. Eğer eğitim dili farklı bir bölüm tercih edecekseniz şimdiden hangi dilde eğitim veriliyor ise o dili öğrenmeye başlayıp kendinizi geliştirmeniz sizin için en iyisi olacaktır. Tüm şartları sağladıktan sonra sizlerden istenen transkript, öğrenci başarı sırası, çift anadal başvuru formu vb. belgelerinizle beraber öğrenci işlerine başvurunuzu yapıyorsunuz. Sonuçlar iki haftalık bir süreçte açıklanıyor. En azından benim için durum böyleydi. Ben psikolojiyi de hukuku da kazandım ancak tercihimi hukuktan yana kullandım. Kaydınızı yaptırıyorsunuz ve artık çiçeği burnunda bir çift anadal öğrencisisiniz. Başardınız.🙈 (Tam tersi olan öğrenciler için bu ilk ve tek şansınız değil sakın umutsuzluğa kapılmayın. Tekrar silkelenip derslerinize daha sıkı sarılıp, ortalamanızı biraz daha yükseltip şansınızı deneyebilirsiniz. En başında söylediğim gibi gerçekten istiyorsanız zaten benim bunları anlatmama bile gerek yok. Siz bu yola kendi kendinize gireceksiniz, eminim. İsteyin ve alın onu.😎)
Şimdi gelelim kazananlara 📒
Sizlere ilk tavsiyem, ders kaydında alabildiğiniz kadar ders almanız. Benim 50 AKTS ders alma hakkım vardı ve iki dönemde de bunu doldurdum. Bunun sebebi de şu, ne kadar az ders alırsanız o kadar riske girersiniz. Atıyorum beş ders alırsınız bazıları kötü gelse de bazılarını düzeltme şansınız olur ancak bir ya da iki ders alırsanız ortalamanızı düzeltecek bir dersiniz olmayabilir ve kazandığınız çift anadalı kaybedebilirsiniz. Mesela ben ortalamam 2,00 altına düştüğü zaman kaydımın silinmesi tehlikesi ile karşı karşıya olduğum için bunlara dikkat ediyorum. Diğer konu derslerinizin çakışması. Zaten anadalındaki zorunlu dersleri alıp geriye kalan boşluklarınız için çift anadal dersleri alma hakkınız var. Bunun için de biraz karma bir ders programınız olabiliyor. Mesela ben hukuktan nerdeyse her sınıftan ders almıştım. Bu yüzden ders programlarınızı iyi analiz edip ona göre ders kaydı yapmanızı tavsiye ederim. Yaz okuluna gidebilirsiniz, bu süreci hızlandırmanıza ve güz-bahar dönemlerinden daha az ders yükünüz olacağı için ortalamanızı yükseltmenize destek olacaktır. Geriye sadece almış olduğunuz dersleri aksatmamak, gayret etmek ve kendinize inanmak kalıyor.
Umarım söylediklerim, görüşlerim ve önerilerimle sizlere ufakta olsa yol gösterebilmişimdir. Hepinize üniversite ve meslek hayatınız başta olmak üzere tüm yaşamınız boyunca başarılar dilerim. Çift anadal öğrencilerine de bol inanç, umut ve şans. Lütfen sen de korkma, her konuda cesaretli ol. Ne istersen nasıl istersen onu yaşa. Bu hayatı yaşayacak ve tadacak olan sensin. Kendini sev, kendine güven ve hep gülümse 🥰