Cam Tavan Sendromu
Ayşe İrem Özer
YazarAyşe İrem Özer
2 dakika okuma süresi
Haz 27, 2023

Cam Tavan Sendromu


Cam tavan sendromu kişinin kendine bir sınır koyması ve bu sınırı geçemeyeceğini düşünmesi durumudur. Bu durum kişinin yapacağı bir işte kendi önüne engelleri kendisinin koyması anlamına gelir.

Genellikle kadınlarda görülen bu durum kadınların çalışma hayatı için büyük bir engel oluşturmaktadır. Erkeklerin daha üstün olma durumu ya da iş yerinde yaşanan baskılanma durumu kadınların daha iyisini yapabilirim düşüncesinin önünde bir engel oluşturarak iş hayatında erkeklere oranla daha az ilerlemelerine yol açmaktadır.

Bu durumun birçok sebebi olsa da tek bir sonucu vardır kişi kendi potansiyelinin farkına hiçbir zaman varamaz ve başarısı sadece bir yere kadar olur. Dünyadaki cinsiyet eşitsizliği sebebiyle bu durum genel olarak kadınlarda görülse de kadınların daha yoğun çalıştığı ortamlarda erkeklerde de görülebilme durumu vardır.

Cam Tavan Sendromu Nasıl Aşılır?

Bir sorunu çözmekteki ya da bir durumu ortadan kaldırmaktaki en önemli şey ilk önce bunun farkına varıp varlığını kabullenmektir cam tavan da da bu durum aynıdır kişi ilk önce kendisine bunu yaptığının farkına varıp kabullenmeli daha sonra ise bunun için çözüm aramalıdır.

Kendisinin ve potansiyelinin bir sınırı olmadığını ve başarılarının devamlı olacağına inanmak önünde ki engelleri aşabilmekte çok önemlidir. Başarabileceğimiz şeylerin bir sınırı olmadığı ve devamlı önümüze bakmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Bir diğer önemli konu ise biz bu cam tavan sendromunu hayatımızdan çıkardıktan sonra arkamızdan gelen ve aynı durumu yaşayan kişilerin bunun farkına varıp bu durumu atlatmasına yardımcı olmakta toplumda bir şeylerin değişmesi için atılabilecek önemli adımlardandır.










Bunlar İlginizi Çekebilir