Cemil Tan
YazarCemil Tan
2 dakika okuma süresi
Oca 26, 2021

C++ ' ye Giriş (1)


Yazı Hakkında Kısa Bilgi

Öncelikle herkese merhaba :) Bu yazımda ve devamını getireceğimi düşündüğüm yazacak olacağım diğer yazılarımda C++ kodlama dilini başından itibaren , yani hiç bir kodlama dili bilmediğimizi varsayarak anlatmaya çalışacağım. Sorularınız olursa mail yolu ile ulaşırsanız yardımcı olabilirim , yardımlaşma son derece önemli . Evet başlayalım isterseniz . Let's do it!!!

C++ Syntax Yapısı 

Kod yazmadan önce , kodun yazılma biçimini yani bir nevi grammer kurallarını bilmemiz gerekiyor. Anlaştıysak kuralları verelim.

1-) Yazacağımız programlarda sayıları kullanacağız eee yani bilgisayarın anladığı dil bu. O yüzden bilgisayarın sayı türlerini anlaması gerekiyor. Bizde bilgisayara sayı tiplerini-türlerini başta belirterek işlem yapmasını sağlıyoruz. Nasıl mı ? Şöyle:

        

Matematikte bolca kullandığımız tam sayı tipi bilgisayar için ---> "int" tipindedir (integer-tamsayı). Bu int tipi tam sayı değerini tutar yani bildiğimiz 1,200,354,4,56..... gibi sayılardır.

Başka bir veri tipi ise ---> "float" tipidir. Bu tip küsuratlı sayıları bellekte tutmamızı sağlar. Virgülden sonra 7 basamak duyarlılığa sahiptir. 2,314134 gibi.

Float 'a benzeyen ama daha fazla veriyi tutabilen ---> double tipi vardır. Bu ise virgülden sonra 15 basamak işlem hassasiyetine sahiptir. Yine küsuratlı sayılarda kullanırız.

Şöyle dediğinizi duyar gibiyim "Yahu tamam da benim programımda sadece sayı mı olacak?". Tabii ki hayır. Harfler ve semboller için de --->"char" veri tipimiz var. Yazdığın kelimeleri bu tip tutar.

"//"Bu işareti kullanarak yazdığımız kodlara yorum eklemiş oluruz. Bu da kodunuzu daha anlaşılabilir ve okunabilir hale getirir.

Bilgisayar bunun kod olmadığını , yorum satırı olduğunu bilir ve kodunuz hatalı çalışmaz. Başka bir yorum satırı gösterilişi ise şöyledir:  /*Buraya Yorum Yapılır */ 

#include Programımızda ekrana veri basma, kullanıcıdan veri alma vs işlemlerini yapabilmek için kütüphanedir.

Bu kafanızı karıştırmasın. Şöyle bilin bu kütüphanede bilgisayarın sizden gelen inputları (girişleri-emirleri) anlayabilmesi için önceden yazılmış kod parçalarıdır. Yani her program yazmaya çalıştığımızda sıfırdan başlamayız birileri bizim için bu kodları önceden yazmış olur ve bizde bu kodları kendi programımıza include ederiz (dahil ederiz).

2-)Kodlarınızı yazmanız için gereken programlar var onlardan birisi : DEV-C++ programı bunu bilgisayarınıza kurup kod yazmaya başlayabilirsiniz. Dediğim gibi işler ters giderse bana e-posta aracılığı ile soru sorabilirsiniz .

3-)Evet şimdi işin sıkıcı anlatımı bitti , sırada kod yazımı var:) Başlayalım:

#include

using namespace std;

int main()

{

     cout<<"Merhaba benim adım Cemil"<

     cout<<"Yazı yazıyorum";

     return 0;

}

Şimdi yukarıda ne yaptığımızı inceleyelim. 

***İlk önce kütüphaneyi programımıza dahil ettik. 

***Sonra using namespace std yazdık. Bu şu anlama geliyor :ekrana yazı basmak, alt satıra geçmek , kullanıcıdan veri almak gibi işlemlerin fonksiyonlarını kullanabilmem için kod parçası. Bunu yazmasaydım her ekrana basacağım ifadenin önüne "std::cout "şeklinde ifade koymam gerekirdi. Ben de bunu programın en başında tanımlıyorum ki ikide bir std:: ifadesini kullanmayım elim yorulmasın:) 

***Üçüncü olarak ben programımın çalışacağı ana fonksiyonu tanımladım yani main fonksiyonunu. Sonrasında main fonksiyonunu içerisinde ekrana mesaj bastırmak için "cout<<" ifadesiyle mesajımı yazmış oldum. cout<< ifadesi ekrana veriyi gönderir (consol output). Veriyi kullanıcıdan almam için "cin>>" ifadesini kullanırım(consol input). 

***Endl ifadesi alt satıra geçmemizi sağlar. 

***En sonda ise programıma return 0 diyerek programın 0 değeriyle bitmesini yani son olarak 0 döndürmesini istedim . Bu da ekranda en son 0 sayısını basar o zaman ben de anlarım ki programımdaki kodlar sırasıyla sorunsuz çalışarak return 0 değerine ulaştı böylelikle ekranda 0 gördüm. Yani bu benim için programın sorunsuz çalıştığını gösteren bir işaret oluyor. 0 yerine başka bir sayı da yazabilirsin fark etmez ama sen yine de 0 yaz:)

( her satırın sonunda ; işaretini kullanmamızın sebebi bilgisayara "benim burada işim bitti diğer satıra geçebilirsin" iznini vermek yani cümlenin sonundaki nokta gibi . Eğer yazmazsan hata alırsın çünkü bilgisayar yazdığın şeyin ne zaman bittiğini anlamaz) 

Çıktı şöyle olacak :

            Merhaba benim adım Cemil

            Yazı yazıyorum

Örnekler

#include

using namespace std;

int main()

{     

int a=0;                // a isminde tam sayı tutan değişken ve değeri sıfıra eşit

cout<<"Tam sayı giriniz"<

cin>>a>>endl;            //kullanıcıdan veri alıyoruz ve alt satıra geçiyoruz

cout<

return 0;

}

Sonraki Yazılar Hakkında

İlk ders olduğu için her şeyi basitçe anlatmak istedim. Eksik anlatmış olabilirim o yüzden sorunuz olursa bana ulaşabilirsiniz Sonraki derslerde daha bir hızlı ilerlemeyi düşünüyorum. Eğer önerileriniz olursa lütfen bildirin. Okuduğunuz için teşekkürler.

Bunlar İlginizi Çekebilir