Önder Çakırgil
YazarÖnder Çakırgil
2 dakika okuma süresi
Kas 11, 2019

BORSADA KAZANMA YOLLARI


   Sayılar üstünde çalışan ve analistler borsadan yeterli miktarda para kazanırken, en başarılı yatırım yapan insanlar karlarını artırmak amacıyla püf noktası olarak psikolojiyi kullanıyorlar. Borsa simsarı olmanızda sizlere kolaylık sağlayacak en önemli 4 ipucu:

1-Sakin Kalın

Panik yapmak mantıksız hareketler yapmanıza ve bunun sonucunda yanlış kararlar vermenize neden olan bir duygudur. Panik tamamen yok edilemez bir duygudur bundan dolayı önem olan bu duyguyu kontrol etme yeteneğinizi geliştirmenizdir. Sakin kalmak borsada başarılı olmak için temel ögelerden biridir. Borsada uğraşan insanlar panik yaptığında anlarda satılması gereken hisset senetlerini alabilir ya da elde tutulması gereken bir hisse senedini satabilir. Özellikle, basında çıkan olumsuz piyasa haberlerini dinlememeli ve sakin kalarak analizler yapmalıdır. 

2-Kısa Zamanlı Katalizörleri Göz Önünde Bulundurun

    Warren Buffett ve Peter Lynch gibi borsayı avuçlarının içi gibi bilen borsa guruları katıldığı her sempozyumda uzun vadeye odaklanmanın gerektiğini vurgulasa da, potansiyeli olan kısa zamanlı katalizör satmanın ya da almanın zamanlaması büyük önem arz ediyor. Yani yatırımcılar uzun vadeli yatırımlar yapmaları için teşvik edilmelidir. Fakat gelecekte yaşanacak çeşitli olayların yaptığınız yatırıma olumlu ya da olumsuz tesirlerde bulunabileceğini unutmayın.

3-Çekilme Noktanızı Belirleyin

      İnsanlar oynadıkları hisse senetlerinin zararı çok arttığında ya da çok fazla değer kazandığında yatırım yaptıkları hisse senetlerinden işlem yapmak istemezler. Ancak bu borsada yapılacak en büyük hatalardan biridir. Borsada işlem yapan insanlar oynadıkları senetler için hedef noktaları belirlemelidir ve bu sayede zararını az miktarda tutarken düzenli bir kazanç sistemi de oluşturmuş olurlar.

4-Çoğunluğun Görüşüne Uyma Zamanlaması

     Bazen yaygın bir düşünceye karşı durmak gerekir. Fakat çoğu durumda normal bir yatırım yapan kimse akıntıya karşı yüzmemelidir çünkü nokta kadar büyüklüğü olan bir yatırımcı karşı gelmesi intihar gibi düşünülebilir. Farklı bir söyleyişle, hisse senedi yükseliyorsa, köpüğü alınana kadar işlem yapmamak daha iyidir.

Çoğunluğa uymama senaryosunda ise yapılması gereken analizlerinizi çok dikkatli bir şekilde yapmak ve sürünün duruşunu doğrulayın. Şirketin hisse senedinin neden düşme nedeniyle ilgili araştırma yapın. Neredeyse her zaman hisse senedinin düşüşünün altında şirketin yaptığı yanlış eylemler yer alır.

Bunlar İlginizi Çekebilir