Bu yazımızda çok da fazla kişinin bilmediği bir bölüm olan Biyomühendislik bölümü nedir ve ne değildir? İş imkanları nelerdir? Bu bölümü hangi üniversitelerde bulmak mümkündür? sorularına cevap bulabileceksiniz.
Biyomühendislik bölümü temelde tıp, biyoloji ve mühendisliğin birleştiği multidisipliner bir alandır ve aslında birçok alanda çalışma potansiyeline sahiptir. Biyoteknoloji, genetik, ilaç endüstrisi, medikal sektör, ziraat ve yenilenebilir enerji alanları bunlardan bazılarıdır. Biyomühendislik çalışmaları aynı zamanda tarımda verimlilik, çevresel sürdürülebilirlik ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda da önemli etkiler yaratır. Genellikle bilinenin aksine biyomühendisler hastanelerdeki rutin testlerin yapıldığı laboratuvarlarda çalışmak için yetiştirilmezler. Mühendislik fakültesinde bulunan bu bölüm, amacı sağlık ve biyoloji alanında ürünler veya çözümler üretmeyi, üretilen bu çözümleri de bilimsel olarak ispatlayarak ortaya koymayı hedefler. Biyomühendislerin ortaya koyabildiği çalışmalara bakılacak olursa yeni nesil tıbbi görüntüleme teknolojileri, rekombinant bakteriler, hastalık teşhislerinde kullanılan kitler, yapay organlar, geliştirilmiş protezler ve biyofarmasötik ürünler örnek verilebilir.
Bölüm Türkiye'de toplamda 20 üniversitede bulunmaktadır.
Bölümde temel biyoloji derslerinin (mikrobiyoloji, immünoloji, biyokimya, mikrobiyoloji vb.) ve temel mühendislik derslerinin (istatistik, akışkanlar mekaniği, kütle ve ısı transferi vb.) yanısıra bölüm dersleri (biyoproses mühendisliği, genetik mühendisliği, biyomekanik, biyomühendislik laboratuvarı, biyomedikal mühendisliği, biyoinformatik vb. )alınır. Ayrıca bilgisayarda temel çizim ve temel programlama dersleri de genellikle müfredatlarda bulunmaktadır. Bölümde İngilizce çok büyük öneme sahip olup İngilizce eğitim veren üniversitelerde okunması tavsiye edilmektedir. Çünkü akademi veya özel sektör farketmeksizin bu bölümün bir diğer amacı da araştırmalar ve deneyler sonucunda ortaya çıkan verileri makaleler veya bildiriler aracılığıyla bilimsel platformlara sunmaktır. Bu platformlar genellikle bu verilerin İngilizce verilmesini ister.
Kesinlikle söyleyebiliriz ki bu bölümden mezun olduğunuzda yurtdışında bulabileceğiniz iş imkanları Türkiye'ye göre çok daha fazladır. Bu sebeple yüksek lisans, doktora veya özel sektör için yurtdışını tercih etmek bu bölümü okuyan kişiler için çok daha kolay ve avantajlı olabilir. Ancak son yıllarda Türkiye'de de giderek gelişen biyoteknoloji sektörü Biyomühendislik mezunlarının kariyer başlangıçları için güzel bir alternatiftir.
BONUS BİLGİ
Bölümden bu sene mezun olmuş birisi olarak bölüm içerisinde bulunan veya yeni başlayacak olan kişilere önerilerim kesinlikle gönüllü staj yapın. Çünkü bu bölüm yalnızca derslere çalışarak gelişebileceğiniz bir bölüm değil. Ne kadar çok laboratuvar ve sektör tecrübeniz olursa mezuniyet sonrası sizin için o kadar iyi ve avantajlı olacaktır. Bölümünüzle ilgili öğrenci kulüplerine katılmayı da ihmal etmeyin. Sizin için yeni insanlar tanımak yeni fırsatların da kapısını açacaktır.
Bu blogdaki ilk yazımdı :) Bölümümü iyi tanıtmak ve bilimle alakalı konularda sizleri aydınlatmak için yazmaya devam edeceğim. Yazılarımdan haberdar olmak ve bize katılmak isterseniz buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Görüşmek üzere :)