Venüs
Sümeyye  Çelikdelen
YazarSümeyye Çelikdelen
3 dakika okuma süresi
Tem 12, 2023

Bir Zamanların Dünyası Venüs..


Gel gelelim dünyanın ikiz kardeşi olan, adını Roma tanrıçasından alan Venüseee

Venüs; Roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin tanrıçasıdır.

"Aşk ve güzellik" mmmmm Bu gezegen bu ismi neden almış olabilir? Hadi birlikte düşünelim :D

Güzellik dediğimiz, gözleri kamaştıracak derecede estetiğe sahip kelimeyse Aşk dediğimiz kelime de ateş kadar kuvvetli,tutku kadar kırmızıdır.

Gezegen Venüs... Eski zamanlarda yeşil,ılıman,sulak ve oldukça güzel bir gezegen olan biricik Venüs,günümüzde cehennemi andıran yüzeye sahip.

Bağlantıyı kurabildik mi?? Bence kurduk ;)

(Şimdi cehennemle aşkı benzetiyor olmam kulağa saçma geliyor olabilir ama benzettim gitti :D)

Çoban yıldızı,zühre ve sabah yıldızı olarak da bilinen bu gezegen hakkındaki ilk bilimsel veriler 1610 yılında Galielo'nun basit bir teleskop yardımıyla yaptığı gözlemler sonucunda elde edilmiştir.Venüs'e açılış macerası ise 4 Şubat 1961'de Sovyetlerin Sputnik7 uzay aracının fırlatılmasıyla başlamış fakat bu macera maalesef ki başarısız sonuçlanmıştır ama üzülmeyinnn çünkü Mariner2 bu işi başardı ;) Sputnik7 venüse ilk fırlatılan uzay aracı olarak tarihe adını yazdırırken Nasanın Mariner2'si de 27 ağustos 1962'de ilk başarılı olan füze olarak tarihe geçti.

Adana gibi olan (Abartma canım sen de,, 460 dereceye varan sıcaklıktan bahsediyoruzzz) Venüs'ün yoğun atmosferinin nerdeyse tamamı karbondioksitten oluşuyor ve yüzeyine değen güneş ışınları asla dışarı çıkamıyor çünkü atmosferi buna izin vermiyor. 

Bir Soru:::::

Karbondioksit miktarının artması sonucunda neler olur?

Rekor sıcaklıklar,kuraklıklar kaçınılmaz olur. Herhangi bir gezegenin nerdeyse tamamının karbondioksitten oluştuğunu düşünün...İşte bu yüzden Venüs en sıcak gezegen olarak bilinmekte.


Venüs'ün dünyaya olan benzerliğinden,sistemdeki en sıcak gezegen oluşundan,venüs isminin kökeninden bahsettik.. Sadece bu kadar mı?? Tabii ki hayırrr

Gelin diğer özelliklerine de göz atalımmm

-Gözlendiğinde en parlak gezegendir.

-Kendi ekseni etrafında dönerken diğer gezegenlerin tam tersi yönünde dönüyor çünkü Venüs'e çarpan bir asteroit olduğu tahmin ediliyor.

-Güneş venüste batıdan doğar,doğudan batar.

-Venüsünde ay gibi evreleri vardır.(4 ana evre) Çok değişken ve karmaşık yapıya sahiptir.

-Venüs güneşe dünyadan daha yakın olduğundan dolayı venüste güneş enerjisinen elektrik üretmek çok daha kolay.

-Venüsün bilinen bir uydusu bulunmamaktadır.

-Milyarlarca yıl önce dünyaya benzeyen venüsün neden değiştiğini kimse bilmiyor :(

-Venüste bir gün bir yıldan daha uzun sürmekte..


1960ların başına kadar tropik bir cennet olarak olarak hayal edilen,bilim insanlarının hayallerini süsleyen Mavi gezegen..Umarım okurken keyif aldınız :) Venüs kadar parlak bir gün dilerim <3








Bunlar İlginizi Çekebilir