Tekrardan Merhabaa
Bildiğiniz üzere üniversite sınavı sonuçları açıklandı. Sırada sınavdan da daha stresli olan tercih dönemi başladı. Peki ne seçeceğinizi bilmiyor musunuz? Yoksa hala emin değil misiniz? Veya bilgisayar, yazılım, yapay zeka, elektrik elektronik mühendisliği bölümlerini mi düşünüyorsunuz? O zaman bu yazı tam size göre. Birinci sınıfı bitirmiş bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi gözünden sizinle deneyimlerimi, fikirlerimi paylaştığım bu yazıyı okurken umarım kafanızda net olmayan şeyler netleşir. O zaman daha fazla uzatmadan hadi gelin yazımıza geçelim.
Yazının içinde bulunanlar:
Aşağıdaki tanımlar biraz benim yorumum, biraz bu bölümleri okuyan arkadaşlarımın ve biraz da internetten olan bir derlememdir. Herhangi bir hata olmamasını umut ederek sadece buraya bağlı kalmamanızı tavsiye ediyorum. UNUTMAYIN! YANLIŞ ŞIK 1 YIL, YANLIŞ ÜNİVERSİTE 4 YIL, YANLIŞ MESLEK 40 YIL KAYBETTİRİR! Bölümler hakkında daha detaylı bilgilere bu siteden ulaşabilirsiniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Anasayfa Uyarımızı da yaptığımıza göre devam edelim.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Bilgisayar mühendisi çip, analog sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludur. Temel olarak yazılım, algoritma ve programlama ile ilgilenir.
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Bir nevi bilgisayar mühendisliğinin yazılım kısmıyla ilgilenip donanım kısmına girmeden tek alana yönelmiş hali de denebilir.
YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Yapay zekâ mühendisliği, makinelerin insan beyni gibi düşünmesine yönelik programlama yapan bir mühendislik dalıdır. Yapay zekâ mühendisleri temelde makinelere insan gibi karar verebilme, düşünebilme, duyguları ayrıştırabilme ve olayları mantıklı sonuçlara bağlayabilme gibi yetenekler kazandırmayı amaçlar. Bu bölüm için de yazılım daha detay bölümü ve makine dilinin birleşmiş hali diye tanımlarsak çok da yanlış olmaz diye düşünüyorum.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik alanıdır. Bu mühendislik dalı için ise bilgisayar mühendisliğinde odaklanılan donanımı en ince ayrıntısına kadar görüp bir de üzerine belirli yazılım dilleri öğreniliyor diyebilirim.
Bu bölümler farklı mı? Farklıysa neleri farklı?
Eee bu bölümler farklı mı ayrı mı şimdi benim kafam karıştı?! Hocam aslında baktığımızda hepsi birbirine bir veya birkaç koldan bağlantılı. Zaten düşününce de teknoloji ayrılmaz bir bütün değil midir? Durum böyle fakat şöyle de bir durum var; HER ÜNİVERSİTE AYNI MÜFREDATA VE DERSLERE SAHİP DEĞİL! Bu yüzden gitmeyi düşündüğünüz üniversiteden müfredat ve dersler hakkında bilgi almanızı önemle arz ediyorummm!!! Şimdi gelelim farklarına ve benzerliklerine:
Eğer bunları donanımı en çok görenler olarak sıralayacak olursak;
Elektrik elektronik mühendisliği > Bilgisayar mühendisliği > Yapay zeka mühendisliği > Yazılım mühendisliği
Genel olarak böyle bir bakış atabiliriz ama dediğim gibi hepsi birbiri ile bağlantılı ve bazı konularda bu sıralama değişebilir. Fakat hepsinde o büyülü kodlama vardır, az veya çok, ama var.
Biraz daha detaya inecek olursak elektrik elektronik mühendisliğinde; elektrik ile bağlantısı olan herşey ve bu elektrikler sonucu olan bazı temel yazılımlar ile kontrol vb. bu alana girer diyebiliriz. Yapay zeka mühendisliğinde; yazılım kısmı biraz daha fazla ve donanım kısmı çok daha azalıyor. Peki kimine göre ayrılmaz ikili, kimisine göre de ezeli rakip olan bu iki bölüm BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ve YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ!
Aslında genel olarak baktığımızda çok fazla farklılıkları yok. Bilgisayar mühendisliğinde bilgisayar donanımında mevcut olan nesne, işleyişler vb. dersleri alıyorsunuz, bazı üniversiteler bunları olabildiğince temele indirgeyip yazılım alanına yönlendiriyor zaten. Yazılım mühendisliğinde ise bu dersler yüzeysel olarak verilip geçiliyor (Hatta bazen hiç verilmiyor.), hatta ve hatta bazı üniversiteler vermiyor bile! Hal böyle olunca da insanların kafası karışıyor. İlerleyen zamanlarda bu ders durumları nasıl olur bilemiyorum. Fakat günümüze baktığımızda Türkiye için bu iki bölüm çok da farklı denemez. Tabii dediğim gibi bu durum üniversiteden üniversite farklılık gösterebilir bu sebeble tercih listesine eklenmeden önce yazılacak okulun müfredat durumuna bakılmalı :) .
DENEYİMLERİM
Birinci sınıfı bitirmiş bir Bilgisayar mühendisiliği öğrencisinin ne deneyimi olur ki? dediğinizi duyar gibiyim. Zaten benim de öyle anlatacak sayfalarca bir hikayem yok, fakat az da olsa yaşadığım şeylerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle tercih zamanı araştırma yaparken bu bölüm için nelerin önemli olduğunu vb. araştırmalar yaparken herkesten duyduğum net ve kesin cümle "Bölümü ingilizce veya türkçe oku ama o ingilizcede iyi olmak zorundasın." İngilizce hep belalı dersim olmuştur. Bu bölümü seçerkenki en büyük korkum ingilizceydi. Peki hal böyleyken nasıl oldu da bölümümü %100 ingilizce yazdım? Konuştuğum kişiler bunları derken ingilizceyi kursla halledebileceğimden de bahsetmişti. Ama insan kendisini bilmez mi hiç?! Dedim ben öyle olursa o kursa girer temeli öğrenirim, sertifikayı da alır giderim bir daha ingilizcenin yüzüne bakmam. O yüzden kendimi zorlamalıydım. Dedim herkes yapıyor ben neden yapamayım? Gerçekten de öyle oldu. Hazırlık yılımda sadece ingilizceye odaklanarak geçmiştim. Hatta hayal ettiğimin çok ötesine bir ingilizce seviyesine ulaşmıştım. Hazırlık bitiminin olduğu yaz ingilizce dizi, film vb. etkinlikler harici hiçbir şey yapmadım.
Okul başlamadan bir ay önce akış şemalarını, algoritmalarını açıklayan bir video serisine denk gelmiştim. Bu youtuber' ı üniversite hazırlık sürecinde de takip ediyordum. Açıkcası neden bilmiyorum, bir yoldaşımla muhabbet eder gibi sıkılmadan videoları izledim. Başta "Bu ne ya!" desem de sonrasında yavaş yavaş oturmuştu. (Meraklısına; bahsettiğim derslere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.) Okul başladığında ilk kısımlarda bu algoritmaları temel olarak bildiğimden bize gösterilen yazılım dilinde çok zorlanmadım. Sonrasında bu işin bu kadar basit olmadığını anladım. Gün geçtikçe daha da zorlaşıyordu. Yani öyle lisedeki gibi çalışırsan ilerleyemezsin. Böyle olunca mecbur istemeye istemeye de olsa yazılım çalışmaya odaklandım. Sonrasında final zamanı öbür dersleri boşladığımı ve onları bilmediğimi farkettim. Başımdan aşağı kaynar sular döküldü diyebilirim. Bir şekilde dersleri hallettim ama hedeflediğim notlar bunlar değildi. İkinci dönem bu yanlışın üzerine giderek daha iyi bir ortalama yaptım. Sonrasında yazı boş geçirmeyelim diyerekten bir staj başvurusuna denk geldim. Şirket hem yeniydi hem de çok başvuru alacak gibi durmuyordu. Denemekten zarar gelmez diyerek başvuruyu yaptım. İlk aşamayı geçtim. Tabii böyle olunca sevinmedim değil. İkinci bir görüşme için bir zaman ayarlayıp görüştük. Bana sordukları arasında ne genel not ortalamam, ne okuduğum okul, ne de yazılım dili dersimin notunun kaç olduğuydu. Bana hangi yazılım dillerini bildiğimi ve hangi düzeyde olduğumu, gelecekte ne yapmak istediğimi vb. okulda en ufak hakkında bile konuşmadığımız terimlerle konuşma ilerledi. Açıkcası başvurunun sonucu belli olmuştur, olumsuz :( . Beni çok etkilemiş olsa gerek bana sordukları yazılım dillerini ve diğer hakkında konuştuğumuz herşeyi not alıp artık çalışmam gerektiğini anlamıştım. Şuan (Eğer yapabilirsem) Bir yazılım dili bir de siber güvenlik üzerine kurs alıyorum. Tabii ne kadar verimli ilerleyecek bilemiyorum. Deneyerek öğrenmeye devam :) .
Ufak bir noktaya da değinmek istiyorum. Bana bu staj için ortalamam veya okulum sorulmamış olsa bile bu durum her yerde aynı olmaz. Örnek veriyorum; çok ünlü bir şirkete başvurursunuz onlar belirli bir sayıda başvuru ile yüzyüze görüşmek isterler ve böyle bir durumda okuduğunuz okul ve ortalamanız sizi öne atabilir. Burada demek istediğim kendinizi sürekli geliştirmeniz gerektiği. Bu tarz teknoloji ile bağlantısı olan bölümler hiçbir zaman durağan olmuyor. Her zaman yeniliklere açık ve öğrenmeye aç olmalısınız :) .
ÖĞRENCİ GÖZÜNDEN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
KISACA ÖZETLEMEK GEREKİRSEEE...
Bu bölümlere gelirken sürekli öğrenmeniz gerektiğini asla aklınızdan çıkarmayın. Eğer bu bölümü seçer ve benim yol arkadaşım olursanız öncelikle tebrik eder sonrasında çalışmalarınızda başarılar dilerim. Beraber deli gibi çalışacağızzzz...
Umarım her şey gönlünüzce olur. Tercihlerde ne istiyorsanız onu yapın, bölümü okuyacak olan Sizsiniz :) .
Sitemize üye olarak daha fazla bölüm tanıtım yazılarını okuyabilirsiniz. Buraya tıklayarak üye ol!