Ezgi Dinç
YazarEzgi Dinç
2 dakika okuma süresi
Mar 8, 2019

Avrupa'da Ücretsiz Yaşamak Mümkün Mü?


AGH / Avrupa Gönüllü Hizmeti ile mümkün.

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), Avrupa Birliği ve Ulusal Ajans tarafından desteklenen, istediğiniz bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2-12 aylık süreler dahilinde yer almanızı sağlayan bir faaliyettir.

Programın asıl amacı farklı ülkelerden gençleri bir araya getirerek bir yardım kuruluşunda gönüllü olarak yer almalarını desteklemektir. Bütün projelerin esas noktası o işi gönüllü olarak yapmanız yani karşılığında herhangi bir ücret / ödeme almayacak olmanız ve bunun bilincinde olarak projeye katkı sağlamanızdır. Anaokulu öğretmenliğinden, dezavantajlı öğrencilere yardım projelerine, huzurevinde çalışmadan, okul boyanmasına ve festival düzenlenmesine kadar birçok alanda farklı projeler oluyor. Yeteneğiniz ve alanınıza göre başvurabileceğiniz bu projeler, hem yurtdışında belli aralıkla yaşamanızı ve bir kültürü tanımanızı hem de projeyi gerçekleştirerek öz geçmişinize katacağınız bir deneyim olmasını sağlıyor.

Peki, programa katılım ücretsiz midir? Evet, katılım ücretsiz. Kalacağınız yer, yemek ve orada harcayacağınız cep harçlığınızı tamamen ev sahibi kurum karşılıyor. Yanınızda bir miktar ne olur ne olmaz parası ile gidip harcama yapmadan orada kalabilirsiniz. Ayrıca çoğu proje vize ücretinizi ve uçak masraflarınızı da karşılıyor. 

Dil ise asla zorunlu değil. İngilizce bilme şartı resmi olarak aranmıyor ancak proje sahipleri bazen iletişim için bunun seçilmenizde iyi bir kriter olacağını belirtiyor. İleri olmasa da A2 seviyesinde en azından olmanız yararınıza. Yine de çoğu proje İngiltere dışından AB ülkelerinde olduğundan asla dil zorunluluğu yok.

Yurtdışına çıkmak isteyen ancak maddi anlamda yetersiz olan öğrenciler için bence harika bir fırsat. İlgisi çekenler Ulusal Ajans'dan daha detaylı bilgi alabilir.

Bunlar İlginizi Çekebilir