Yasemin Demirtaş
YazarYasemin Demirtaş
3 dakika okuma süresi
Eyl 20, 2019

Arapça Yolculuğum


Arapça Öğrenmeye Nasıl Başladım? Neden Bu Bölümde Okumayı Tercih Ettim?

Herkese merhabalar. Ben Yasemin İstanbul Aydın Üniversitesi Arapça öğretmenliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Öncelikle şimdiki benden biraz bahsetmek istedim çünkü Arapça yolculuğumun en önemli ayağını üniversite yıllarım oluşturdu ve oluşturmaya devam ediyor.

Daha öncesine bakacak olursak küçüklüğümde Kur'an kurslarına gitmişliğim vardı,Arapçayı anlamak bir kenara Arap harflerini bile zar zor okurdum. Kur'an kurslarında gösterdiğim okuma faciası İmam Hatip Lisesi'ne başladığım zaman yerini akıcılığa ve başarıya bıraktı. Evet artık Kur'an-ı daha iyi okuyabiliyordum ve daha akıcıydım. İmam Hatip Lisesi'ne başladığım ilk zamanlar en çok korktuğum dersim Arapçaydı ama korkunun ecele faydası yok tabi. Haftalık 5 saat görülen Arapça dersinden başarısız olmam belkide benim sınıfta kalmama neden olacaktı o yüzden Arapça dersinde başarılı olmalıydım. Az önce bahsettiğim Kur'an-ı okumak gibi değil bildiğin Arapça öğrenmeye başlayacaktım artık,(dil bilgisi kurallarını,fiilleri,isimleri,vb.) İmam Hatip'in ilk yılı İsmek Arapça kursuna da kayıt oldum,okulda gördüğüm bir konuyu İsmek'te görüyordum ya da tam tersi İsmek'te işlediğimiz konuyu okulda görüyordum böyle böyle Arapça'da iyi olduğumu fark ettim. Sınıfta Arapça derslerinde çok aktiftim sınav notlarım falan baya iyiydi. Sınıftaki arkadaşlarım bana Arapça'yla alakalı sorular sorardı onlara "öğretmen gibi" açıklama yapmamı beklerlerdi,bazen de hocalardan daha iyi anlattığımı söylerlerdi. Nasıl mutlu olurdum anlatamam. Arapça derslerinde sınıfın yüzde 90'ı uyurken ben şevkle,heyecanla dersi takip ederdim,Arapça derslerini iple çekerdim. Arapça'dan korkan ben Arapça hastası oluvermiştim.

Liseye başlamadan önce doktor olmak isteyen ben tamamiyle Arapça üzerine okumak istemeye başladım. Arkadaşlarıma sürekli Arapça anlattığım için "Arapça öğretmeni olmalıyım" dedim kendime...

Üç yıl önce hayallerimdeki bölüme başladım,Arapça öğretmenliği bölümündeydim artık. Hazırlık zorunlu olduğu için hazırlıktan başladık bölüme,ben tabi İmam Hatipte Arapçam çok iyiydi burada da öyle olacak diye düşünüyordum ki hocalar Arap! Hepsi Arapça konuşuyor... Hocaların ağzından çıkan kelimeler sanki Çince gibi. Ne oldu bana? Hani çok iyiydim Arapça'da? Üniversite farklıymış değil mi Yasemin?! Bu düşünce karmaşıklıklarının arasında,gözlerimden de yaşların akması da cabasıydı. Ama böyle devam edemezdim,ben hayallerimdeki bölümdeydim ve başarmalıydım. Lisedeyken Arapça gremerde çok iyiydim üniversitedeyken de gramer derslerinde gerçekten başarılıydım. Grameri bir kenara bırakırsak,konuşma,dinleme ve yazma derslerinde de aynı başarıyı göstermek için canla başla çalıştığımı düşünüyorum. Özellikle konuşma dersi beni yoruyordu çünkü bildiğin artık işi pratiğe dökmüştük,hocalarımız Arap arkadaşlar bulmamızı tavsiye ettiler bende Arap arkadaş bulacağım diye baya uğraştım şimdi de bir ton Arap arkadaşım var neyse ...:)

Gelelim sonuca şuan 3.sınıftayım ve Arapça'da belli bir seviyeye geldim ve daha da ilerlemeye devam edeceğim buna inancım tam. Size neden mi benden bahsettim çünkü imkansız gibi görünen şeyi başaracağınıza inanır ve gerekli özeni gösterirsiniz imkansızlık size arkadan bakar.Aynı zamanda Araplarla yaşadığım lehçe sorunlarından da bir sonraki yazımda bahsetmek istiyorum. Hepinize hayatta başarılar dilerim.

Bunlar İlginizi Çekebilir