Altı Sigma'nın Değeri
Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere her kuruluş, işte kalmak için bir şekilde veya başka bir gelir kaynağına sahip olmalıdır. Bir kuruluş zaman içinde harcadığından daha fazlasını harcarsa, o zaman işsiz kalır. Bu nedenle, her kuruluş için zorluk, yaptığı her işte kârlı hale gelmektir (bu katkı talep etmeyi gerektirse bile), böylece yaptığı şeyi yapmaya devam edebilir. Yöneticiler, çalışanlar, tedarikçiler, süreç sahipleri, paydaşlar ve müşteriler (iç veya dış) tümü kârın elde edilebilmesi için işletmenin verimli bir şekilde karşılaması gereken istek ve ihtiyaçlarına sahiptir. Bu nedenle, her Altı Sigma öğrencisinin öğrenmesi gereken ilk formül, hesaplamadır (bazen buna S-çift çubuk diyoruz ve bu, kuruluşunuzda bulunan kalite maliyetine veya diğer finansal hesaplamalara bağlanabilir). Finanslara ve bu temel performans göstergesinin nihai sonuç üzerindeki etkisine odaklanılmadan, yönetim dikkatlerini çekecek diğer rastgele sorunlara yönelecektir.
Peki Neden Altı Sigma Yöntemi?
Motorola, 1980'lerin sonunda Altı Sigma metodolojisini tanıtmaya başladıktan sonra, gerçek değerine dair pek çok şüpheci oldu. General Electric'ten (GE) Jack Welch bile, 1990'ların başında Altı Sigma fikrini geçici bir moda olarak reddetti. Bununla birlikte, GE, kendi bölümlerinden birinde başarılı bir lansman gerçekleştirdiğinde, Altı Sigma, 1990'ların ortalarında ve sonlarında çeşitli sektörlerde yayılmaya başlayan bir itici güç haline geldi. Altı Sigma vızıltı, heves ya da adı ne olursa olsun, farklı bir şey olduğunu, kendisinden önce gelen sayısız diğer iş modasından daha fazla olduğunu kanıtlamaya başladı.
Altı Sigma'nın gerçek gücü, sürekli iyileştirmenin ve varyasyon azaltmanın kuruluşun alt çizgisi üzerindeki etkisini gösteren standart muhasebe uygulamaları ile birlikte, organizasyonun tüm yönlerinde sürekli olarak iyileştirme çabalarını destekleyen organizasyonel bir faaliyet ağı oluşturmak için yönetimsel odaklanma ile birlikte çalıştığı kanıtlanmış diğer yöntemlerin birçok parçasının veya unsurunun kullanılmasıdır.
Kuşakları
Altı Sigma, kuruluşun tüm organizasyonda sürekli iyileştirme sağlamak için belirlenen konularda uygun şekilde kullanabileceği geniş bir araç koleksiyonu olmalıdır. Bu çeşitli araçları etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmek, zaman alır ve pratik gerektirir ve yeterlilik seviyeleri veya kayışlar denen şeylerin ayrılmasına yol açar. Tipik başlıklar arasında Beyaz, Sarı, Yeşil, Siyah ve Usta Siyah Kuşak bulunur (bazı kuruluşlar, kuruluş yapılarına veya ihtiyaçlarına bağlı olarak daha az veya daha fazla kuşak kullanır).